svi za stolom

Sindikalci nakon sastanka s ministrima: 'Konačna ponuda Vlade trebala bi biti do kraja tjedna. Štrajk ide dalje'

04.11.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Prosvjetari su ušli u peti tjedan štrajka. Danas nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, a u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a najavljen je i novi prosvjed na Markovu trgu. Ipak, sindikalci su danas razgovarali s ministrima, a već je dogovoren i novi sastanak

Svi obrazovni sindikati koji su u štrajku danas su se sastali s troje ministara - Zdravkom Marićem, Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem. Tema je bila Vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od šest posto, povećaju koeficijent složenosti poslova za dva posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne postigne redizajn plaća.

Dogovorena su tri sastanka. Prvi, s čelnicima Sindikata srednjih škola Branimirom Mihalincem te učitelja, Sanjom Šprem. Nakon toga s predsjednikom školskoga sindikata Preporod Željkom Stipićem te na kraju s predstavnicima Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igorom Radekom i Vilimom Ribićem.

Nakon dva sata razgovora, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izašli su sa sastanka s ministrima.

'Ovo je prvi razgovor kojim smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog o rješenju ove situacije biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Štrajk i prosvjed idu dalje, dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Kad to postignemo, dat ćemo svim članovima na referendum', kazao je Branimir Mihalinec nakon razgovora s ministrima, izvještava Dnevnik Nove TV.

Kazao je da točan termin još nije dogovoren, no ministrica Blaženka Divjak naknadno je, po okončanju svih današnjih rundi razgovora, kazala da će se sastanak održati sutra u 14 sati.

Sanja Šprem kazala je da su sve sindikalne aktivnosti u tijeku.

'U srijedu je veliki prosvjed za naše dostojanstvo u školama. Uvijek smo naglašavali da dijalog nema alternativu. Danas smo čvrsto, argumentirano ponovili naše zahtjeve. Dajmo priliku Vladi da razmisli o svim valjanim argumentima koje smo postavili', kazala je Šprem, podsjećajući da je zbog cirkularnog modela danas praktički peti dan štrajka, dok će štrajk u cijeloj Hrvatskoj u srijedu za pojedine županije biti šesti dan u štrajku.

  • +8
Sastanak u Ministarstvu rada s čelnicima sindikata u obrazovanju Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Željko Stipić kazao je da uskoro očekuju ponudu Vlade. 'Konačna ponuda Vlade trebala bi biti do kraja tjedna. Ako ta ponuda bude sadržavala ono što se moglo čuti na sastanku, može se pretpostaviti kako će se naši članovi očitovati. Bojim se da štrajk ide dalje', kazao je Stipić.

Vilim Ribić nakon sastanka nije bio nimalo optimističan. 'Upozorio sam ih da je ovo potpuno nesuvisao prijedlog koji nikome ništa ne znači. Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenta do 1. srpnja. Nema tih ljudi koji mogu napraviti analitičku procjenu koeficijenata radnih mjesta na 180.000 radnih mjesta. Druge zemlje za to imaju platne razrede, a ne koeficijente. To je jedina moguća varijanta koja se može napraviti. Naše koeficijente srediti je iluzorno, to je 'piši propalo'", kazao je.

'Ili će se završiti političkim arbitrarnim procjenama ili od toga neće biti ništa. Nema nikakvih jamstva da će prosvjetari dobiti svoja traženja kroz ovakvu ponudu koja je slaba i nesuvisla. Mi tu nemamo što popustiti, popustit će onaj tko bude slabiji, a to će već pokazati vrijeme', dodao je Ribić.

  • +6
Štrajk nenastavnog osoblja na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je nakon sastanka da je 'zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da prvo đaci budu zadovoljni, a potom i djelatnici', prenosi N1. 'Već sutra krećemo s daljnim razgovorima i očekujemo da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva,' kazao je ministar rada i mirovinskog sustava novinarima.

'Naravno tu očekujemo prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i fiskalnu odgovornost Vlade, kao i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima te se nadamo da ćemo do kraja tjedna doći do kvalitetnog rješenja', poručio je Aladrović.

Rekao je i što su ponudili sindikatima na današnji dan.

'Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6. 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti', najavio je, dodajući da treba na umu imati fiskalnu i sistemsku održivost sustava.

Novinari su ga upitali je li danas na razgovorima došlo do konkretnog pomaka.

'Ima pomaka, razgovaramo. Sindnikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu.'

'Nadamo se da ćemo sutra vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis, koliko su oni spremni odstupiti od nekih pozicija. Zasad su deklarativno naveli da su spremni pregovarati i razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili.'

Komentirao je i potencijalnu zabranu štrajka, koji je danas ušao u 17. dan.

'Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riještiti sve probleme.'

  • +3
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica Blaženka Divjak ocijenila je današnje razgovore kvalitetnima.

'Pozicije nam nisu blizu. Jasna je komunikacija prema učiteljima i nastavnicima. Upute koje ćemo dati u srijedu vezane uz nadoknadu radnih sati bit će nam poznate naknadno, dok vidimo koje su nam opcije', kazala je ministrica Blaženka Divjak.

'Ne smiju se prava djece na učenje i pravo zaposlenih na štrajk dovoditi u kontradikciju. Do kraja tjedna bi trebalo biti doneseno rješenje i ova situacija mora vrlo brzo završiti. Čuli smo na sastanku da, unatoč tome što se razgovori nastavljaju u utorak u 14 sati, štrajk se nastavlja. Četiri dana smo u minusu u nastavi i sada treba vidjeti što se i gdje može nadoknaditi, no više o tome znat ćemo u srijedu', dodala je Divjak. Smatra da bi bilo idealno da sindikati smanje zahtjeve, a Vlada poveća svoju ponudu.

  • +13
Konferencija za medije Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Uoči sastanka, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je došlo do toga da se počne razgovarati o problemu, javlja N1.

"Prije svega drago mi je da smo konačno u poziciji da sjednemo za stol i razgovaramo o konkretnim kompromisnim prijedlozima. Dobro je da se temeljem koalicijskog sastanka otvorio prostor za pregovore. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja, jer to moramo napraviti s obzirom da je situacija u školama ozbiljna obzirom na brojne izostanke koje treba nadoknaditi", rekla je Divjak, dodavši da će u tom smislu u srijedu školama izdati upute, no nije otkrila o kakvim se konkretno uputama radi.

Na ulasku u zgradu ministarstva uoči sastanka šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da će vidjeti što će Vlada ponuditi kao rješenje problema.

"Mi ćemo konačno imati priliku iznijeti naše zahtjeve, argumentirati ih i vidjeti jesmo li bliže rješenju problema ili ne", rekao je Mihalinec.

Ranije je rekao da sindikati mogu štrajkati i do kraja školske godine.

Na pitanje što očekuje od sastanka, predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako na kraju svaki sukob završi kompromisom. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ne vjeruje pak da će doći do dogovora. 'Ne vjerujem da će biti nekog rezultata', kazao je. Smatra da prijedlog Vlade za oko dva posto povećanje koeficijenta nema logike: 'To je nesuvislo i sindikati to neće prihvatiti', kazao je Ribić, prenosi Dnevnik.hr.