NOVI NAJTRAŽENIJI ČOVJEK

Al-Zawahiri preuzeo čelništvo Al Kaide

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2011 12:30
  • Objavljeno 16.06.2011 u 10:08
Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri

Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Al Kaida je priopćila da će Ayman al-Zawahiri naslijediti ubijenog Osamu bin Ladena na čelu te organizacije, prenose islamističke internetske stranice

'Glavno zapovjedništvo Al Kaide objavljuje, nakon obavljenih konzultacija, imenovanje Aymana al-Zawahirija na čelo organizacije', stoji u priopćenju.

Egipćanin al-Zawahiri je dosad bio 'broj dva' Al-Kaide i desna ruka Osame Bin Ladena kojeg su u svibnju u Pakistanu ubili pripadnici američkih specijalnih snaga.

Američki State Department procijenio je njegovu glavu na 25 milijuna dolara.

Ayman al-Zawahiri bio je drugi čovjek al-Kaide u vrijeme Bin Ladena, a skriva se od atentata izvršenih prije gotovo deset godina u SAD-u. Njegova supruga, sin i dvije kćeri ubijeni su u američkim napadima na Kandahar 2001. godine.

Otada, taj muškarac duge brade, s velikim naočalama, koji se lako prepozanje po 'kvrgi' na čelu, u brojnim je video snimkama pozivao na 'rat' protiv Zapada.

Rođen 19. lipnja 1951. u Maadi, u blizini Kaira, u dobrostojećoj obitelji - njegov je otac bio ugledni liječnik a djed veliki teolog - Ayman al-Zawahiri je postao kirurg. Njegovi ga prijatelji opisuju kao 'pjesnika'. Ali njegova su uvjerenja ono što izaziva pozornost. Već u dobi od 15 godina priključio se Muslimanskoj braći.

Zbog sudjelovanja u atentatu na egipatskog predsjednika Anvara al-Sadata 1980. proveo je tri godine u zatvoru a zatim je živio u Saudijskoj Arabiji, SAD-u, te na kraju u Pakistanu.

Al-Zawahiri je tijekom 'džihada' na snage bivšeg SSSR-a upoznao Bin Ladena. Njihove sudbine otada su bile povezane, iako je al-Zawahiri pripadao grupi egipatskog Islamskog džihada koji su se tek 1998. priključili al-Kaidi.

On je tijekom godina sudjelovao u brojnim svjetskim sukobima - poput onog u Čečeniji, a našao se na 'crnom popisu' SAD-a zato što je podržavao napade na veleposlanstva SAD-a u Keniji i Tanzaniji 1998. U svojoj je zemlji u odsutnosti osuđen na smrt zbog sudjelovanja u brojnim atentatima, posebice onome u Luksoru u kojem je 1997. poginule 62 osobe, od čega 58 stranih turista.

Postao je desna ruka Bin Ladena, te njegov osobni liječnik. Smatran 'mozgom' stravičnih terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., stavljen je na drugo mjesto najtraženijih terorista na svijetu.

'Ayman al-Zawahiri je mozak Osame bin Ladena', procjenjuje egipatski odvjetnik Muntaser al-Zajat koji ga dobro poznaje.

Više puta svjetski su mediji objavljivali vijest da je al-Zawahiri mrtav ali svaki puta, on se iznova pojavljivao i u medijima optuživao američku politiku. Po podacima dobivenim od njegovih prijatelja, Ayman al-Zawahiri se navodno ponovno oženio i dobio kćer 2005. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi