SDP UZVRAĆA UDARAC

'Ako ste pokrali Hrvatsku, nemojte joj krasti i nadu!'

18.03.2014 u 17:30

Bionic
Reading

Iako je uobičajeno da proračun ili rebalans proračuna u Saboru predstavlja premijer Zoran Milanović, ovaj put se tog posla morao prihvatiti samo ministar financija Slavko Linić. Oporba predloženi rebalans nije dočekala s oduševljenjem

Rebalansom je predviđeno povećanje proračunskih prihoda za četiri milijarde, na 117 milijardi kuna, te povećanje rashoda za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna, što znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto bruto društvenog proizvoda.

Govoreći već na početku izlaganja Linić je krenuo pojasniti zašto se Vlada odlučila na rebalans. Poručio je kako Hrvatska ove godine na konto članstva u EU mora platiti preko devet milijardi kuna, no da Vlada pokriće za te troškove nije imala kroz gospodarski rast.

'Europska komisija ocijenila je da su poremećaji u Hrvatskoj značajni, da jednostavno te neravnoteže u Republici Hrvatskoj su nastale prije krize, a kroz krizu nismo se uspjeli oduprijeti i negativnim učincima, pa je to sve bio razlog da je Europska komisija donijela odluku o neophodnim mjerama za borbu protiv prekomjernog deficita u Republici Hrvatskoj. Tako da je od strane Europske komisije dana i preporuka Vladi RH da se prekomjerni deficit pokuša smanjiti ispod tri posto u 2014, 2015. i 2016. s naglaskom da se veće strukturne mjere trebaju provesti u 2014. godini. Sve je to bio razlog što je Vlada odlučila odmah krenuti s rebalansom proračuna', kazao je Linić.

Podsjetio je Linić da se govorilo o čak 7,5 milijardi kuna ušteda na rashodovnoj strani, no takvo nešto, dodao je, ugrozilo bi potrošnju građana i gospodarski rast. Stoga je Vlada odlučila 50 posto ušteda napraviti na prihodovnoj, a 50 posto na rashodovnoj strani.

'Velike primjedbe su uvijek i od strane Europske komisije i Monetarnog fonda, da nam je baza oporezivanja premala i da smo se usredotočili uvijek na cijenu rada i rezultate poslovanja rada, a da malo zahvaćamo neke druge poreze, pa je to bio razlog da smo povećali poreze od dobitaka igara na sreću, pa smo ocijenili da trebamo povećati koncesijske naknade i isto tako smo ocijenili da s obzirom da u prethodne dvije godine nije bilo dovoljno ulaganja od trgovačkih društva, a ostavljene su dobiti u trgovačkim društvima, da povećamo povlačenje sredstava iz naših trgovačkih društava za pola milijarde kuna. Također smo analizirajući prvi i drugi mirovinski stup došli do jasnog zaključka da svi oni koji idu u prijevremenu mirovinu i imaju beneficirane mirovine isplata ide iz prvog mirovinskog stupa, a uplate u drugi mirovinski stup, tako da smo ocijenili da je potrebno promijeniti tu praksu i uplate doprinosa vršiti u prvi mirovinski stup otkud se i isplaćuju mirovine, što je negdje na godišnjoj razini redovni prihod od 400 milijuna kuna', pobrojao je Linić uštede na prihodovnoj strani. Osim toga, dodao je, Vlada se odlučila i na povećanje doprinosa za zdravstvo s 13 na 15 posto.

Što se pak tiče rashodovne strane, Linić je pojasnio: 'Ono što je učinjeno, to je da smo smanjili rashode za zaposlene po osnovi dvije promjene, i to promjene vezane za dužnosnike sa smanjenjem šest posto primanja, a za ostale zaposlene ukidanjem dodatka za vjernost 4, 8 i 10 posto. I da je efekt tih mjera direktno na zaposlenima u državnim službama i obrazovanju 360 milijuna, a kad se doda tome i zdravstvo, 170 milijuna, što znači sveukupno 530 milijuna. Taj efekt se umanjuje i za povećanje doprinosa za zdravstvo za 250 milijuna kuna.' Uz to Vlada odnosno ministarstva smanjili su svoje materijalne troškove, a srezane su i subvencije.

Borić: Dok se premijer divi kengurima i Maorima, vi nemate podršku ni za jednu mjeru

Nakon Linićevog izlaganja nije dugo trebalo da krenu replike iz oporbe. HDZ-ov Željko Reiner ministru financija zamjerio je što je dio svog izlaganja posvetio pokušaju da objasni zašto se dva i pol mjeseca nakon prošlog proračuna donosi rebalans.

'Neozbiljno i neodgovorno je da mi negdje otprilike dva i pol mjeseca nakon donošenja proračuna već radimo rebalans tog istog proračuna', rekao je Reiner.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista poručio je da je zbog gospodarskih okolnosti cijela Vlada trebala biti u Saboru kako bi branila proračun.

'Ministre, vi branite neobranjivo. Zato je premijer danas trebao biti ovdje umjesto da se klatari u Australiji i u Novom Zelandu, trebali su biti svi ministri vezani uz gospodarstvo, ministar zdravlja. Problem je gospodarstvo. Nije problem naći način na koji se želi provesti rebalans', kazao je Vukšić.

Milanovićevog putovanja u Australiju dotaknuo se i HDZ-ov Josip Borić.

Dok se premijer divi kengurima i Maorima, vi nemate dovoljno njegove podrške ni za jednu mjeru, a građani su taoci takvog odnosa. Imate li podršku premijera?', upitao je Borić.

Replicirao je Linić. 'Ako se ne varam, Slavko Linić ne predstavlja ministra financija, nego predstavlja predlagača rebalansa proračuna, a predlagač rebalansa proračuna je Vlada RH. Dapače, navedeni rebalans je prihvaćen jednoglasno na sjednici Vlade. Znači, to je dokument Vlade RH. Sve ove priče oko mog odnosa, odnosa premijera mogu prihvatiti da to je zabavno za medije, ali da je to zabavno za vas, ostavljam vam da se zabavljate.
Ja kao ministar financija moram reći da imam previše posla da se bavim ovakvim zabavama', kazao je Linić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor upitala je zašto se mjere iz rebalansa nisu povukle prije, s obzirom da su gotovo svi još kod donošenja proračuna za 2014. govorili da će se trebati ići u rebalans. 'Zašto to nismo mogli učiniti tada kad se donosio proračun za 2014. godinu? I druga stvar, dakle traži se od nas i to je naša obveza smanjiti proračun za 7,7 milijardi kuna. Ovo je, dakle, prvi korak. Kad, gospodine ministre, onda predviđate da bismo eventualno išli u drugi rebalans? Jer po mom mišljenju, a i mišljenju mnogih stručnjaka koji puno više znaju jest da i ove predviđene prihode koje ste dosta optimistično predvidjeli jest teško ostvariti u ovoj godini', rekla je Kosor.

Milinović: U plusu tri plaće, to je takva laž da mi se stvarno plače!

Na Linićevo izlaganje reagirao je i HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević. 'Jednostavno ono što treba zaključiti nakon ove dvije godine da aktualna Vlada ne zna kako pokrenuti gospodarski rast, ne razumije gospodarstvo u 21. stoljeću, tržišnu ekonomiju, ne razumije zašto bi netko investirao, zašto bi netko zapošljavao i očekuje stalno rast investicija u javnom sektoru. Naravno, potpuno, potpuno pogrešno. Osim toga, ono što posebno treba ovdje naglasiti neizvjesnost, nestabilnost, odnosno nepredvidivost ekonomske i porezne politike je zapravo ključni problem koji je upravo uvela ova vlada. A posljedice su i rebalansi', rekao je Milošević.

Odgovorio mu je Linić. 'Što je problem? Naš problem je da nemamo izvoza koji bi dignuo gospodarski rast pa bi taj gospodarski rast donio prihode koji bi pokrili rashodovnu stranu. A zašto nemamo gospodarskog rasta? E pa, to je ono što vam ja velim, oni lijepo vele, sve probleme ste stvorili u vrijeme dok je bilo dobro u Hrvatskoj, do 2009. Pa onda u krizi nije bilo potrebnih mjera da se suzbiju i negativni efekti te krize', kazao je Linić, utvrdivši da je Vlada dobila pohvale za mjere koje sada pokušava provesti.

U rebalans se išlo zbog krive ekonomske politike i krivih procjena, kazao je pak HDZ-ov Darko Milinović, pritom misleći na krive procjene oko povećanja PDV-a ili smanjenja pa povećanja doprinosa za zdravstvo. 'Pa sjetimo se one krilatice: 'Svi na posao, posao za sve!', danas bi mogli reći: 'Svi na burzu, burza za sve!' Ili one druge: 'U plusu tri plaće, a ne da mi se plače!', danas možemo reći: 'U plusu tri plaće, to je takva laž da mi se stvarno plače.''

'Svi vi pričate o PDV-u sa 23 na 25, interesantno, nitko drugi. Nitko od stručnjaka. Što je problem? Zašto nema gospodarske tražnje u RH? Pa nema tko kupovati. Zašto? Pa zato što ste zadužili gospodarstvo kojeg ste tjerali u potpuno pogrešne investicije, država je prezadužena i građani Hrvatske prezaduženi. Vi uopće niste rješavali te probleme jer ste smatrali da to ne trebate riješiti, za razliku od nas koji smatramo da sve to treba rješavati', odgovorio je Linić.


Rebalans proračuna i Vladine mjere branila je SDP-ova Dragica Zgrebec. 'Od 2009. godine državni proračun bilježi visoke deficite, ubrzani rast javnog duga po svim osnovama te gospodarski pad i visoku nelikvidnost. Nažalost, s prvim naznakama duboke krize nisu poduzimane adekvatne antirecesijske mjere, naprotiv, negiralo se da kriza uopće postoji. To je utjecalo na produbljivanje krize i dovelo do toga da Hrvatska tek u četvrtoj godini gospodarskog pada počinje poduzimati ozbiljnije antirecesijske mjere i reforme', rekla je Zgrebec.

Iako je pokušala obraniti Vladu, to nije zadovoljilo HDZ-ovog Reinera, koji je uvjeren da ćemo za nekoliko mjeseci opet gledati rebalans proračuna. 'Ta besmislica s novim rebalansima svakih dva i pol do tri mjeseca uistinu djeluje doslovno smiješno. Mene to podsjeća na onaj jedan okrutni i ružni vic o čovjeku koji je htio psu odrezati rep pa mu je da ga manje boli to rezao svakoga dana po jedan centimetar. To zapravo samo ukazuje na nevjerojatno lutanje, neimanje nikakvih vizija o tome kuda bi hrvatsko gospodarstvo i Hrvatska općenito trebala ići. Na izjavu da Vlada ima programe moram reći da mi se čini da jedini programi koje Vlada ima su oni na državnoj televiziji', rekao je Reiner.

Odgovorila mu je Zgrebec. 'Kolega Reiner, više uopće niste originalni u svojim replikama. Kakvog smisla ima rebalans proračuna u dva mjeseca? Istog smisla kakvog je imalo 2009. godine kada je u tri tjedna dva puta bio rebalans', rekla je Zgrebec.

Na temelju čega SDP govori o gospodarskom rastu, zanimalo je HDZ-ovog Franu Matušića. 'Prošle godine u 10. mjesecu kada smo govorili da je nerealno očekivati, predviđanje gospodarskog rasta za 2013. godinu ste smanjili sa 1,8 na 0,2 posto rasta. Tada smo vas upozoravali da će pad biti najmanje jedan posto kao što se i dogodilo. Imali ste najveći deficit u zadnjih nekoliko godina bez obzira na gospodarski pad', rekao je Matušić.

'Baš ste mi se pravi javili oko deficita. U tri godine 60 milijardi deficita', kratko je odgovorila Zgrebec.

Šuker: Povećanje doprinosa je priznanje kapitulacije ekonomske politike
Kritike su u ime kluba zastupnika HDZ-a došle iz usta Ivana Šukera, koji je rekao da je 'ključni ekonomski, super potez' vraćanje doprinosa za zdravstvo za dva posto. 'Drugim riječima, to je javno priznanje jedne neuspjele ekonomske politike ili, kako kaže jedan moj kolega, javno priznanje kapitulacije ekonomske politike. To je prije dvije godine bio ključni instrument za rasterećenje gospodarstva i povećanje konkurentnosti i razlog za dizanje PDV-a, sad se ovo lakonski vraća bez nekakvih obrazloženja. Dakle ponavljam, kapitulacija ekonomske politike. Takva politika nas je dovela do 385 tisuća nezaposlenih, takva politika nas je dovela do svih negativnih makroekonomskih pokazatelja', rekao je Šuker.

Povlačenje beneficiranih mirovina iz drugog mirovinskog stupa bit će, kaže Šuker, kostur iz ormara za buduće vlade. 'Njihova mirovina će se u nekim budućim vremenima isplaćivati iz državnog proračuna. I to je trošak u budućnosti koji neće imati prihod. Jer da je ovaj novac ostao u drugom stupu mirovinskog, onda bi se on sutra povukao iz drugog stupa mirovinskog u trenutku kad se isplaćuju mirovine i bio bi prihod državnog proračuna', kaže Šuker

Što se tiče povlačenja dobiti trgovačkih društava, Šuker je upitao iz kojih će se državnih firmi novac povući, kad je primjerice i Croatia osiguranje u minusu. Zapitao je i što je s dobiti HNB-a. 'Jer ako HNB bude ove godine izdašnija nego što je bila sve prethodne godine krize, onda je to nepošteno. Onda je to politički, stručno i ekonomski neodgovorno. Jer kako se najedanput može dati veći dio dobiti HNB-a, a dosad se to nije moglo dati? Pa ja pamtim godine kada guverner nije htio dati niti lipu u državni proračun što se tiče dobiti HNB-a', kazao je Šuker, koji nije štedio kritika ni mjere na rashodovnoj strani.

'Ova vlada i dalje pokušava s nekakvim reformama koje nikom nisu jasne i koje ne donose rezultate. Te reforme je definitivno trebalo provesti ranije, uštede su kozmetičke ili potpuno promašene, investicija zbog birokratskih prepreka naprosto nema i svi investitori su već davno pobjegli s hrvatskih granica. Uporno se inzistira na daljnjem udaru na građane i hrvatsko gospodarstvo, to je porezno opterećenje, i uz ovakve kvazimjere konsolidacije hrvatski građani, hrvatsko gospodarstvo, hrvatski gospodarstvenici i saborski zastupnici i svi građani RH jednostavno su pali u depresiju', pesimistično je zaključio Šuker.

Jelušić: Govorite kao da niste ni luk jeli ni luk mirisali

U depresiju bi možda mogla pasti i drvna industrija, na koju je u replici Šukeru upozorio njegov stranački kolega Franjo Lucić. Naime, prema rebalansu proračuna u sektoru poljoprivrede uštedjet će se 409 milijuna kuna, od čega 79 milijuna kuna otpada na drvnu industriju, odnosno na sve potpore toj industriji. 'Da li gospodin ministar i svi oni koji su radili proračun nisu uvidjeli upravo da je ova grana najprije izašla iz krize i da se upravo njoj trebala dati najveća potpora jer ta drvna industrija upravo obećava i garantira da će u vrlo kratkom vremenskom periodu zaposliti one ljude koji su na zavodu za zapošljavanje. Preko 900 milijuna dolara je izvoz, dakle možda će biti milijardu, a s novim poticajima bilo bi i daleko većeg izvoza i novih zapošljavanja', kazao je Lucić.

To pitanje, kazao je Šuker, treba postaviti upravo ministru poljoprivrede. 'Kome i zašto je palo na pamet da tu drvnu industriju koja je iskreno govoreći usko vezana i s građevinskim sektorom, koji je u ovom trenutku najpogođeniji što se tiče gospodarske krize, baci na koljena umjesto da joj omogući da preživi, to je pitanje koje treba postaviti ministru poljoprivrede', kazao je Šuker.

Na Šukerovo izlaganje reagirao je i SDP-ov Ivo Jelušić. 'Vi iz HDZ-a govorite kao da s ovom situacijom i ovom gospodarskom slikom Hrvatske nemate nikakve veze, kao da niste ni luk jeli ni luk mirisali. Kao da niste stvorili većinu ovih problema i ostavili ovoj vladi. Govorite kao da ste u ovu Sabornicu pali sa Marsa, a ne iz vlade koja je te probleme dovela, stvorila i ostavila ovoj vladi za rješavanje. Naravno, vi na to možda imate pravo, imate pravo i na zaborav, pa i na podcjenjivanje nas ovdje, ali nemojte podcjenjivati građane da su oni zaboravili, da oni ne vide i ne znaju tko je doveo do ovih problema', spočitnuo je Jelušić, podsjetivši da se za vrijeme Ive Sanadera dugo nije htjelo priznati da je Hrvatska uopće u krizi.

'Što se tiče te famozne krize, kolega Jelušiću, vi ne znate da je u petak, 9. 10. 2008. u popodnevnim satima bila navala na šaltere Zagrebačke banke, da sam ja tada bio na putu i da sam poručio iz Amerike da dižemo osiguranu štednju i to je smirilo štediše i nije bilo u ponedjeljak navale na banke. Zar je tada ministar financija trebao hodati po Hrvatskoj i na urlafon vikati: mi smo u krizi, ljudi, spašavajte se i navalite na banke i uništite bankarski sektor', pokušao se obraniti Šuker.

Poruku za Šukera imala je i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Vi dobro znate da je Hrvatska pokradena, imamo već i nepravomoćnu presudu. Dakle, bilo je slučajeva kada su se na majčicu Hrvatsku naprosto priklonili i isisavali iz nje. Kad znate da je Hrvatska pokradena govorite s druge strane s malo više kritičnosti. Vi ste oporba, morate biti odgovorna oporba. Ako ste bili neodgovorna vlast, dajte pokušajte biti sada odgovorna oporba, dajte pomognite nekakvim rješenjima, nemojte sijati depresiju. Ako ste pokrali Hrvatsku, nemojte joj krasti i nadu!', kazala je SDP-ovka.

Šukera je iz takta izbacila primjedba SDP-ovog Zdravka Ronka. 'HDZ 30-ak milijuna, bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader 30-ak milijuna, pa prema dostupnim podacima i vaše kumče koje je sa svojim tvrtkama zavaljalo uz pomoć bivših i sadašnjih jataka u Hrvatskim šumama i Poreznoj upravi 30-ak milijuna, i sve to mi se čini da je samo vrh sante leda, a da se stvari malo protresu, mislim da ne bismo trebali ni imati rebalans. E, sad, vi ste osoba i bili ste osoba od posebnog povjerenja Ive Sanadera, ne vidim zašto ne biste bili i sad. Vi visoko kotirate u HDZ-u i kotirali ste i kotirate. I vi ste imali i imate i sad jedan snažan utjecaj na svoje kumče. Pa ja bih vas zamolio da vi pokušate iskoristiti taj svoj utjecaj, tu svoju snagu da pokušate to odraditi na način da nekako oni to uplate', kazao je Ronko.

'Kolega Ronko, nečiji drugi kumovi imaju problema s Hrvatskim šumama. To ste zaboravili. Kolega Ronko, s kojim pravom vi držite moralne lekcije? Pa vi ste u trenutku preuzimanja vlasti htjeli izvući iz Ministarstva financija 14 milijuna kuna. Izgubili ste sudski spor, htjeli ste naplatiti ono što je vlasništvo Porezne uprave. Izgubili ste sudski spor, hvalili ste se na lokalnom radiju da ste dobili toliko i toliko kamata', odgovorio mu je Šuker.