VLATKO CVRTILA

'Ako se veliki budu prepucavali, Sirija će potonuti u stravu'

04.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se čekaju službeni dokazi UN-ovih inspektora, francuski i njemački obavještajci tvrde da već sada raspolažu s dovoljno dokaza koji upućuju na to da je Bašar al-Asad koristio kemijsko oružje. Američki predsjednik Barack Obama intenzivno lobira kako bi skeptične kongresnike uvjerio da podrže napad na Siriju, a od velikih saveznika ostala mu je jedino Francuska. 'Međutim, ako cijela ova priča ostane na prepucavanju velikih što bi trebalo učiniti, Sirija će potonuti u još veći kaos', kazao je za tportal stručnjak za međunarodnu sigurnost i geopolitiku Vlatko Cvrtila

'Točno je da trenutačno SAD nemaju baš previše velikih saveznika što im je bitno u stvaranju jake međunarodne koalicije, posebno s državama iz Vijeća sigurnosti. Veliki udarac Obaminim namjerama došao je od saveznika na kojeg je računao kao sigurnog, tako da mu je trenutno ostala jedino Francuska čiji je predsjednik podržao američke namjere, ali je ipak popustio pritiscima i zatražit će mišljenje svoga parlamenta, tako da bi se moglo dogoditi da i on ostane bez podrške', kazao je za tportal Vlatko Cvrtila, odnedavna dekan VERN-a.

Međutim, Cvrtila smatra kako bi izvješće UN-ovih inspektora moglo dijelom promijeniti stav međunarodne zajednice, ne toliko u smjeru podrške hitnoj intervenciji, već jačanja pritiska da se konačno pronađe adekvatno političko rješenje za Siriju pri čemu bi najbolje bilo stvoriti koaliciju sadašnje vlasti i dijela oporbenih skupina kroz formiranje prijelazne vlade koja bi imala zadaću uvoditi postupne političke promjene u smjeru veće demokratizacije.

'Ako cijela ova priča ostane na prepucavanju velikih što bi trebalo učiniti, Sirija će potonuti u još veći kaos u kojem bi moglo biti stravičnijih događaja od onog koji se dogodio prije dva tjedna', upozorava Cvrtila.

Sirijska kriza kao rat u Gruziji 2008.

Nerijetko se moglo čuti kako stručnjaci povlače paralele između današnje sirijske krize i situacije pred Prvi svjetski rat. No Cvrtila smatra kako su usporedbe s događajima od prije stotinu godina 'nezahvalne'.

'Svaka konfliktna situacija i sukob specifični su po sudionicima, strateškim interesima velikih igrača, ali i njihovoj spremnosti da se upuste u nešto što bi mogli nazivati novim svjetskim ratom. Ja bih prije ovu situaciju uspoređivao s ratom u Gruziji 2008. kada je Rusija ušla na teritorij Gruzije i spriječila namjere gruzijske vlade u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Zapadni saveznici imali su puno razloga za zaštitu Gruzije, ali osim oštre retorike, nije se ništa dogodilo. Vjerojatno će to biti slučaj i sada ukoliko SAD odluči poduzeti vojne mjere protiv sirijskog režima. Rusija uopće nije nesretna kada se SAD zapliće u regionalne sukobe u vrlo konfliktnoj okolini Bliskog istoka jer ona zahtijeva velike napore i vrijeme da bi se postigli minimalni ciljevi, ako se uopće uspije u tome', objašnjava Cvrtila.

Asadove pristaše formiraju živi zid


Stav Hrvatske

Stajalište je Hrvatske da akcija kojoj je cilj sprečavanje daljnjeg krvoprolića ima svoj smisao, ali samo do tog dijela i da se u slučaju vojne akcije prethodno mora obaviti procedura, odnosno da se mora sačekati izvješće inspektora UN-a, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Cvrtila se slaže da je razumno pričekati izvješće inspektora UN-a, mada već sada možemo pretpostaviti da će u njemu pisati kako je kemijsko oružje sigurno korišteno.

'Republika Hrvatska nalazi se u skupini država koja je dala podršku Sirijskom nacionalnom vijeću koje predstavlja oporbu sadašnjem režimu, što znači da se već 'svrstala' na jednu stranu kojoj bi vanjska intervencija sigurno pomogla u borbi protiv režimskih snaga. No ipak ne očekujem neke velike promjene naše politike koja će vjerojatno do daljnjeg ostati kod stava da se takvi sukobi trebaju rješavati mirnim putem uz posredovanje međunarodnih institucija, što je svakako vrlo razuman stav za male države', zaključio je Cvrtila.