RADOVAN VUKADINOVIĆ

'Ako sad kažemo NE, u EU možemo tek 2020!'

17.01.2012 u 14:32

Bionic
Reading

U utorak je u Europskom domu u Zagrebu održana promocija knjige ‘Politika europskih integracija’ autora prof. dr. sc. Radovana Vukadinovića i prof. dr. sc. Lidije Čehulić-Vukadinović u izdanju naklade Ljevak. Knjiga dolazi u ruke čitatelja u vrijeme kada je Hrvatska pred povijesnom odlukom ulaska u Europsku uniju. Vukadinović smatra da će ishod referenduma biti pozitivan unatoč tome što građani misle da im je 'nametnut i prebrz'

S obzirom na to da knjiga izlazi u važnom povijesnom trenutku za Hrvatsku, jedan od dvaju autora, Radovan Vukadinović, prilikom predstavljanja knjige kazao je da, ukoliko se građani na referendumu odluče protiv ulaska u EU, to će biti jer su nedovoljno informirani i nepripremljeni.

‘Mi, Centar za međunarodne studije, 10 godina radili smo na promociji, ali sluha nije bilo. Organizirali smo radionice na otoku Šipanu, pozivali prosvjetare ali odaziv je bio slab. Takav je odnos prema EU od strane naše politike. A to je razlog zašto ljudi misle da je referendum oko ulaska Hrvatske u EU prebrz i nametnut. No ipak mislim da će referendum imati pozitivan ishod. Varijanta B postoji, a to je ulazak zajedno sa susjedima 2020. godine uz povrat 300 milijuna eura koje smo dobili iz EU fondova. Na taj način ušli bismo u skupinu sa zemljama poput Bjelorusije, Moldavije i Srbije, a to je varijanta koja nije poželjna’, smatra Vukadinović i dodaje kako tekst njihove knjige nije navijački, već pokazuje uspjehe i zastoje europske integracije koju smatra ‘projektom bez presedana’.

Lidija Čehulić-Vukadinović
, druga autorica knjige, napominje da je ovo knjiga o politici europske integracije kao povijesnom procesu na europskom prostoru, a ne o EU-u.

'EU je proces koji se mijenja i razvija, a mi smo pokušali zaokružiti taj proces u ovom djelu’, naglasila je Čehulić-Vukadinović.



Budimir Lončar, predsjedavatelj Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose, rekao je da je imao ‘čast inicirati asocijaciju s Unijom u predvečerje rata’.

‘EU možda nije uspio spriječiti rat, ali je makar uspio skratiti njegovo trajanje i ponovno dovesti život u normalu’, dodao je Lončar.

‘Velika je važnost izlaska ove sveobuhvatne studije. Za pet dana ćemo se na referendumu izjasniti oko EU-a. Očekujemo pozitivan ishod; sve drugo bilo bi nezamisliv korak unatrag u regiji, Europi i međunarodnim odnosima’, smatra Lončar.

‘EU proživljava najtežu krizu u posljednjih 50 godina. Dosad je uspješno prelazila uspone i padove. Očekujemo da će prebroditi i ovu najnoviju prepreku, dok istovremeno mora anticipirati svoju budućnost’, rekao je Lončar.

U kontekstu toga Lončar smatra da sadašnji model kapitalizma nije održiv te da traži svojevrsnu modifikaciju.

’Ova je knjiga neizostavan priručnik za one koji žele naučiti o EU-u i za one koji će predstavljati RH u EU-u’, zaključio je Lončar.

Bruno Lopandić, glavni urednik Vjesnika, smatra kako se radi o knjizi koja je nedostajala u Hrvatskoj.

‘Radi se o znanstvenom djelu koje vas ne tjera da glasate za ili protiv ulaska Hrvastek u EU, ali vam indirektno kaže da je ulazak u EU važno strateško pitanje. Neulazak u ovu asocijaciju ima alternativu, ali se treba zapitati kakva je ta alternativa’, zaključio je Lopandić.