POVIJESNA KRONOLOGIJA

Premijer, ministri, doajeni HDZ-a... Tko je sve došao na predstavljanje nove knjige o Tuđmanu

11.12.2023 u 22:13

Bionic
Reading

Knjiga generala Krešimira Kašpara "Franjo Tuđman: kronologija života i rada 1922.-1999." predstavljena je u ponedjeljak navečer u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu

Knjigu su predstavili bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, povjesničar Domagoj Knežević, urednik knjige Žarko Ivković i autor general Krešimir Kašpar.

Na početku predstavljanja govorili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, a predstavljanju su nazočili i aktualni članovi Vlade te saborski zastupnici.

Uloga predsjednika Tuđmana je bila jedinstvena, snažna i neponovljiva i pozitivna za Hrvatsku i hrvatski narod, rekao je Plenković i dodao kako je uvjeren da će s vremenom doći i do pravoga valoriziranja njegova doprinosa.

Ocijenio je i da Hrvatska, i sve političke generacije nakon Tuđmana, rade na ostvarenju njegovih političkih ciljeva - kad je riječ o demokraciji, gospodarstvu i međunarodnom pozicioniranju zemlje.

Veliki vizionari poput predsjednika Tuđmana, naglasio je, daju smjer razvoja zemlje i naroda. Činjenica jest da se većina toga realizirala nakon njegove smrti, rekao je, "ali sve to bez Tuđmana, hrvatskih branitelja i odlučnoga koraka kojeg je učinio s hrvatskim narodom i plebiscitarnom potporom koju je uživao, zasigurno ne bi bilo danas ostvarivo".

Granić smatra da je ovo "knjiga činjenica" o predsjedniku Tuđmanu s odgovorima gdje, kad i što se dogodilo.

Predsjednik Tuđman je znao voditi rat, pregovarati, potpisivati primirja, državnički se držao nakon pokušaja likvidacije bombardiranjem Banskih dvora, rekao je dodavši da je u knjizi, uz to, obilježena i epopeja Vukovara.

Ocijenio je da predsjednik Tuđman postigao strateški cilj - stvaranje neovisne hrvatske države, njezino međunarodno priznanje te pobijedio u ratu. Dosanjali smo Tuđmanov san, a to je, smatra, bio ulazak u NATO i Europsku uniju.

U knjizi je vidljivo koliko smo napora učinili zajedno s glavnim saveznicima SAD-om o završetku rata u BiH, napomenuo je i dodao da je to bilo najprije završetkom rata Hrvata i Bošnjaka te Splitske deklaracije koja je prije svega spasila Bošnjake da opstanu kao narod.

  • +21
Promocija knjige 'Franjo Tuđman: Kronologija života i rada 1992. 1999.' Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Knežević je ustvrdio da, nasuprot izvješća generala Miškovića Josipu Brozu Titu da su Franjo Tuđman i Veco Holjevac pripremili Hrvatsko proljeće, ondašnji komunistički sustav i službe za Stjepana Mesića nisu bili zainteresirani, kao i da su nakon sloma Hrvatskoga proljeća top disidenti, kako kaže, bili Franjo Tuđman, Marko Veselica i Vlado Gotovac.

Ivković je istaknuo da je ta knjiga, podijeljena u dva dijela, jedinstvena povijesna kronologija nastala kao rezultat višegodišnjega mukotrpnog prikupljanja građe i provjere podataka.

Kronologija života i rada 1922. – 1999. golem je pothvat umirovljenoga generala Krešimira Kašpara i njegovo kapitalno djelo, ocijenio je i dodao da je autor u 11 poglavlja prikazao život i radnu aktivnost prvoga hrvatskog predsjednika.

General Kašpar je naglasio da je u želji da prikaže Tuđmanov život i rad posegnuo i za službenim priopćenjima Ureda predsjednika te medijskim izvješćima.

Tu je u prvom redu Hina, bez čije baze ne bi bilo moguće sve ovo ostvariti, rekao je Kašpar i dodao da knjiga nije biografija, iako ima i tih elemenata, nego kronologija, dakle redoslijed zbivanja u kojem se događaji smještaju prema točno određenom datumu.