JOSIPOVIĆ U MOSTARU

'Ako ne uđemo u EU do 2013. gubimo 1,2 milijarde eura'

Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, u predavanju o hrvatskoj vanjskoj politici u utorak na mostarskom sveučilištu, izrazio je uvjerenje da će Hrvatska do početka 2013. ući u Europsku uniju, upozorivši da bi inače mogla izgubiti znatnu novčanu potporu.

'Ako Hrvatska ne uđe u Europsku uniju do 1. siječnja 2013., izgubit ćemo oko 1,2 milijarde eura, ali nadam se i uvjeren sam da ćemo najkasnije do toga datuma ili koji dan prije biti punopravan član EU-a', rekao je Josipović na predavanju za studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u tijeku posjeta tomu gradu.

Dodao je da su ulazak Hrvatske u EU i suradnja sa susjedima dva glavna vanjskopolitička cilja službenog Zagreba.

'Strateški i povijesni cilj Hrvatske jest ulazak u Europsku uniju, jer pitanje da ili ne Europska unija znači da ili ne razvijena Hrvatska, Hrvatska s perspektivom, Hrvatska s dobrom budućnosti', rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da Hrvatska želi biti most za suradnju u regiji s Europskom unijom i zemljama izvan EU-a.

Hrvatskog predsjednika pozdravio je i dobrodošlicu poželio rektor mostarskog sveučilišta Vlado Majstorović, zahvalivši na financijskoj potpori Hrvatske izgradnji sveučilišnog kampusa.

Tijekom posjeta Mostaru predsjednik Josipović se najprije u hrvatskom generalnom konzulatu u Mostaru sastao s dužnosnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji su nedavno potpisali sporazum o zajedničkom nastupu u vlasti i ustavnim promjenama, a zatim imao radni ručak s više hrvatskih političkih dužnosnika iz više stranaka, među kojima su bili i predstavnici SDP-a BiH.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u utorak u Mostaru kako je za Republiku Hrvatsku važno da Hrvati u Bosni i Hercegovini izgrade jednakopravnu poziciju s drugim dvama narodima u predstojećim ustavnim promjenama u toj zemlji, ističući da je to zajednički nazivnik većine hrvatskih političkih dužnosnika s kojima je u utorak razgovarao u Mostaru.

'To (sporazum dva HDZ-a) je jedna važna činjenica za politički život BiH i za budućnost, jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene i ono što je važno i bitno za RH jest da se ostvari institucionalna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kako će se to dogoditi, to je stvar strana ovdje u BiH', rekao je hrvatski predsjednik u izjavi za medije nakon susreta.

Dodao je kako Hrvatska i on osobno neće arbitrirati u cijelome procesu ustavnih promjena te da je ohrabren istupom političkih dužnosnika.

'Bitno je i ispunjava me određenim optimizmom da je glavno pitanje koje je trenutačno u glavnom fokusu hrvatske politike u BiH u pogledu jednakopravnosti, negdje na vrlo sličnom nazivniku. Za Republiku Hrvatsku je bitno da se uspostavi jednakopravnost', dodao je Josipović

Pojasnio je da eventualna potpora vlasti u Zagrebu zahtjevu dvaju HDZ-ova da se u BiH uspostave četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, ovisi o sporazumu koji po njegovim riječima "mora prije svega imati potporu u BiH i to je ključno".

Upitan o odnosima dviju država, predsjednik Josipović je rekao kako Hrvatska i on osobno želi biti partner s BiH te da su ti odnosi u uzlaznoj putanji.

U izjavama za javnost dužnosnici dvaju HDZ-ova u BiH rekli su kako imaju potporu službenog Zagreba u zahtjevu za ustavnim promjenama.

'Mene veseli da smo danas preko premijerke i predsjednika Republike Hrvatske dobili jasnu potporu za BiH. Ključni je interes RH da BiH postane što prije članica NATO-a i EU, a ne da samo dobije liberalizaciju viznog režima. Nama je dovoljno od RH kao i od drugih prijateljskih zemalja da kažu da BiH treba ustavna jednakost za sva tri naroda i svakog građanina, a kako će se ona dogoditi to trebaju riješiti domaće političke snage', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dodao je kako je Josipovića na poseban način zanimao zahtjev za uspostavom većinske hrvatske federalne jedinice u BiH, o čemu su suglasnost postigli dva HDZ-a u BiH ususret budućim pregovorima o reformi ustava u toj zemlji.

'Gospodin Josipović do kraja razumije da naš prijedlog o federalnoj jedinici s hrvatskom većinom znači zaštitu BiH. Znači stabilnosti i europski put BiH. Mi ne pravimo nešto da bismo podijelili BiH, ne stvaramo novu hrvatsku državicu u državi', dodao je Čović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž rekao je kako su najvažnije političke snage Hrvata u BiH jedinstvene glede ustavnih promjena u BiH, što je prenio predsjedniku Josipoviću.

'Nadam se da će pasti stereotipi o tome da su Hrvati rascjepkani i da ne znaju što hoće. Srušili smo oba ta stareotipa i sada to nastojimo pokazati kroz okupljanja i jačanje BiH, integriranje u NATO i EU. To su naša stajališta', rekao je Raguž nakon sastanka.

Predsjednik Josipović se nakon razgovora s političkim predstavnicima Hrvata u BiH prošetao ulicama Mostara gdje su ga zaustavljali brojni građani koji su se s njim fotografirali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi