bauk uvjeren

'Ako ne padne već na Ustavnom sudu, Zakon o udomiteljstvu past će na EU sudu za ljudska prava'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2018 20:08
  • Objavljeno 29.11.2018 u 20:08
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica za obitelj, demografiju, socijalnu politiku i mlade Nada Murganić odgovorila je u četvrtak na oporbene kritike na konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu, a Arsen Bauk (SDP) u pojedinačnoj raspravi upozorio j ekako je očita diskriminacija udomitelja prema spolnoj orjentaciji i da će takvo zakonsko rješenje, ako već prije na padne na Ustavnom sudu, sigurno pasti na Europskom sudu za ljudska prava

Ministrica Murganić navela je i kako je u 2017. posvojeno 107 djece, a do studenoga 2018. njih 99 te da se često u medijima pojavljuje netočna informacija kako je u godini dana posvojeno samo jedno dijete.

U pojedinačnoj raspravi o Zakonu o udomiteljstvu, zastupnik Nenad Stazić (SDP) ocijenio je da je zakon diskriminatoran, uskraćuje pravo nekim ljudima da posvajaju djecu zbog svoje spolne orijentacije, iako za to nema racionalnog objašnjenja osim da takve osobe (predlagatelj) ne podnosi.

Ustvrdio je i kako zakon više štiti neodgovorne roditelje, nego nezbrinutu djecu.

Hrvoje Zekanović (Hrast) upitao je Stazića bi li svoju djecu dao na posvajanje istospolnim partnerima i što bi na te njegove stavove rekli njegovi prethodnici i 'partijski drugovi' iz Saveza komunista, Stazić je odgovorio kako svoju djecu ne bi dao nikome te da se u zakonu govori o djeci koja nemaju roditelje i da ne zna što bi rekli u partiji, jer u njoj nije nikada bio.

Stevo Culej (HDZ) upitao je Gorana Beusa Richembergha (Glas) bi li dao svoju djecu na posvojenje 'dvojici gologuzih s 'gay pridea' koji se mačuju', na što mu je Richembergh odgovorio kako njih obojica, koliko mu je poznato, imaju punoljetnu djecu i da nema potrebe da ih itko posvaja.

  • +13
  • +10

Sjednica sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bauk: Posvojitelji se diskriminiraju po spolnoj orjentaciji

Arsen Bauk (SDP) upozorio je kako je očita diskriminacija prema spolnoj orjentaciji i da će takvo zakonsko rješenje, ako već prije na padne na Ustavnom sudu, sigurno pasti na Europskom sudu za ljudska prava. Peđa Grbin (SDP) smatra kako to nije ideološko, nego pitanje ljudskih prava i civilizacijsko pitanje.

Njihova stranačka kolegica Marija Alfirev rekla je kako je pogrešna teza da u zemlji ima toliko problema, a da se u Saboru raspravlja o Zakonu o udomiteljstvu, jer to nije nevažna tema. To jer životno pitanje za djecu i odrasle i sve one kojima je uskraćeno ljudsko pravo da budu udomitelji, poručila je Alfirev.

O konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu glasovat će se kad se za to steknu uvjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!