ODVJETNICA VESNA ALABURIĆ

'Ako dobijemo ustavnu tužbu, Registar branitelja opet će biti tajan'

28.01.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Odvjetnica Vesna Alaburić podnijela je ustavnu tužbu zbog objave Registra branitelja u ime jednog branitelja Domovinskog rata koji ne želi biti imenovan. Ako Ustavni sud ocijeni da je odvjetnica u pravu, Registar branitelja ponovno će postati tajan

Poznata odvjetnica Vesna Alaburić Ustavnom sudu podnijela je zahtjev za ocjenom ustavnosti članka 109.c Zakona o pravima hrvatskih branitelja koji je omogućio javnu objavu podataka iz Registra branitelja. U tom članku se navodi da će Ministarstvo branitelja, 'u svrhu jačanja digniteta branitelja iz Domovinskog rata i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata', u elektroničkom obliku javno objaviti popis hrvatskih branitelja iz Registra branitelja.

Od 500.000 branitelja u Registru, do sada pod upitnikom njih 20.000

Prema pisanju 21. stoljeća, broj od 501.666 branitelja u Registru uskoro bi mogao znatno opasti. Prema njihovim neslužbenim informacijama, u Registru je pronađeno oko 20.000 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji se nikad nisu borili pod zastavom Hrvatske vojske, a braniteljski status stekli su na još neutvrđen način. Poznato je da su ga stekli tek nakon rata, a pretpostavlja se kao vrstu usluge.

Registar je objavljen prije gotovo mjesec dana, a na Ustavni sud već je stigla prva tužba neimenovanog branitelja. U njegovo ime govori odvjetnica Vesna Alaburić te za tportal pojašnjava da se objavljeni podaci (ime, ime jednog roditelja, prezime, godina rođenja i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru...) smatraju osobnim podacima čiju tajnost jamči Ustav člankom 37.

Ustav, pojašnjava odvjetnica, zabranjuje upotrebu osobnih podataka suprotnu utvrđenoj svrsi prikupljanja (u svrhu jačanja digniteta branitelja, op. a.), a člankom 35. jamči štovanje i pravnu zaštitu osobnog života, odnosno privatnosti.

Alaburić pojašnjava da je riječ o temeljnim ljudskim pravima i slobodama koji nisu apsolutni, odnosno može ih se ograničiti u određenim situacijama i pod određenim pretpostavkama, a članak 16. Ustava točno propisuje te tri pretpostavke da bi se ograničenje nekog ljudskog prava ili slobode smatralo dopuštenim: 1) ograničenje mora biti propisano zakonom, 2) radi zaštite legitimnog cilja, a to su: slobode i prava drugih, pravni poredak, javni moral i zdravlje, 3) ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u odnosu na deklariranu svrhu.

Kako Zakon o pravima hrvatskih branitelja propisuje da će se podaci iz Registra objaviti 'u svrhu jačanja digniteta branitelja iz Domovinskog rata i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja', odvjetnica Alaburić tvrdi da tako definirani ciljevi nisu suglasni legitimnim ciljevima iz Ustava.

'Ako Ustavni sud prihvati ovaj prijedlog i utvrdi da se radi o neustavnoj zakonskoj odredbi, ta će odredba biti ukinuta, a Registar nakon toga ne smije biti dostupan javnosti', rekla je odvjetnica Alaburić za tportal.