međunarodni napori

Afganistan: Američki izaslanik će sudjelovati na pregovorima u Moskvi

15.03.2021 u 21:27

Bionic
Reading

Američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad sudjelovat će na sastanku afganistanske vlade i talibana koji se u četvrtak treba održati u Moskvi kako bi se "pružila potpora mirovnom procesu", priopćio je u ponedjeljak State Department

"U okviru napora kako bi se potaknuo i podupro mirovni proces, veleposlanik Khalilzad planira sudjelovati na sastanku u Moskvi", rekla je novinarima glasnogovornica američke diplomacije Jalina Porter.

"Sastanak je nastavak međunarodnih napora radi pružanja potpore mirovnom procesu u Afganistanu i odražava zabrinutost međunarodne zajednice za dosad ostvaren napredak", dodala je.

Vlada novog američkog predsjednika Joea Bidena koja treba odlučiti hoće li do 1. svibnja povući sve svoje vojnike iz Afganistana u skladu s vremenskim planom koji je utvrdio njegov prethodnik Donald Trump, pokušava obnoviti pregovore Kabula i talibana koji su zapeli.

Ona je zatražila od Turske da bude domaćin sastanka na visokoj razini na kojemu bi sudjelovali pregovarači dviju strana koji se u pravilu sastaju u Dohi, u Kataru. Turska vlada je potvrdila da će u travnju organizirati takav sastanak u Istanbulu.

Usto, Rusija u četvrtak organizira drugi sastanak kojemu je službeno zadaća da "promiče međuafganistanske pregovore u Dohi" i "smanji nasilje". Kina i Pakistan bi trebali sudjelovati na tom sastanku.

U međuvremenu Zalmay Khalilzad razgovara s objema stranama: u ponedjeljak se vratio iz Kabula pošto je nekoliko dana u Dohi razgovarao s pobunjenicima.

Sjedinjene Države su nedavno predložile zaraćenim stranama da sastave prijelaznu vladu u kojoj će biti talibani, u okviru prijedloga mirovnog ugovora kojim afganistanski čelnici nisu baš oduševljeni.