ŠTO JE OSTALO OD 'TRAJNE SLOBODE'?

Afganistan: 10 godina nakon intervencije NATO-a

07.10.2011 u 16:48

Bionic
Reading

Deset godina nakon intervencije Zapada u Afganistanu, NATO tvrdi da se, unatoč nedavnim napadima talibana, ostvaruje njegov plan o tome da se strani vojnici postupno povuku, a nacionalne afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost svoje zemlje. Nakon 10 godina i talibani najavljuju da će se boriti dok i posljednji strani vojnik ne ode iz Afganistana, stoji u priopćenju kojim je u petak obilježena deseta godišnjica početka američke vojne operacije u toj zemlji

Američki ministar obrane Leon Panetta, prenosi Reuters, rekao je kako je uvjerio kolege iz članica NATO-a da, smanjujući vojnu nazočnost u Afganistanu, SAD neće povući važne resurse, kao što su medicinski timovi, helikopteri i obavještajna infrastruktura potrebnu saveznicima.

'Jasno je da se nitko ne žuri s povlačenjem, upravo suprotno, postoji iskrena predanost svih za dugoročnu suradnju s Afganistanom', rekao je Panetta na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da su afganistanske snage sve sposobnije nositi se s pobunom i da će do kraja 2014. preuzeti punu odgovornosti za sigurnost zemlje.

Ipak, NATO će nastaviti podupirati te snage i nakon isteka toga roka, osobito u njihovu uvježbavanju, istaknuo je Rasmussen.

'Da ne bude zabune, tranzicija ne znači odlazak, nećemo otići kada Afganistanci preuzmu vodstvo', rekao je Rasmussen na briefingu za novinare dodajući da će se o dugogodišnjoj strategiji NATO-a prema Afganistanu raspravljati na summitu u Chicagu u svibnju iduće godine.

SAD, Velika Britanija i njihovi afganistanski saveznici pokrenuli su 7. listopada 2001. ofenzivu kojom je svrgnuta talibanska vlada koja je pružala utočište Al Kaidi, odgovornoj za terorističke napade na SAD 11. rujna u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Rat, koji je počeo obećavajuće, deset godina kasnije i dalje traje te je postao najdugotrajniji rat u američkoj povijesti.

Bivši načelnik Združeng stožera američke vojske, admiral Mike Mullen smatra da su talibanima proteklih godina zadani teški udarci, da su potjerani u skrovišta i imaju slab utjecaj na lokalno stanovništvo, da su im čelnici ubijeni ili uhićeni, a preostali se skrivaju.

No, upozorava Mullen, napredak je krhak i stvari vrlo brzo mogu krenuti suprotnim smjerom. Pobunjenici se danas bave atentatima na visoke dužnosnike, bombaškim napadima i ubojstvima, no postoje i naznake da su spremni na postizanje političkog rješenja sukoba, piše Reuters.

'Ne pregovarate o miru s prijateljima, nego s neprijateljima', rekao je glasnogovornik ISAF-a, general Carsten Jacobson. 'Na kraju krajeva, mir se mora sklopiti s onima koji imaju razloga odustati od pobune, predati oružje i boriti se za budućnost Afganistana', naglasio je Jacobson.

BBC prenosi ocjenu bivšeg zapovjednika koalicijskih snaga, umirovljenog generala Stanleya McChrystala da su saveznici još jako daleko od postizanja svojih ciljeva u Afganistanu.

On je rekao da je SAD ušao u rat s 'zastrašujuće pojednostavljenim' gledanjem na stvari i da još uvijek ne zna kako rat uspješno privesti kraju.

U operaciji 'Trajna sloboda' poginulo je, prema UN-u, više od 10.000 civila samo u posljednjih pet godina te 2.500 međunarodnih vojnika, većinom Amerikanaca, navodi BBC.

Prema nevladinim organizacijama, u deset godina uloženo je 57 milijardi dolara humanitarne pomoći , no ona nije nužno dovela do boljega života brojnih Afganistanaca.

Tako primjerice, 80 posto stanovnika te zemlje ima pristup zdravstvenoj skrbi, u usporedbi sa samo 9 posto 2001. Ipak, brojne zdravstvene ustanove često su zatvorene ili im nedostaje medicinske opreme, upozoravaju humanitarci.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozdravila je ranije ovoga tjedna napredak u donošenju novih zakona, dostupnosti školovanja i zdravstvene zaštite te smanjenju diskriminacije žena, ali u nekim područjima, kao što je pravosuđe, sigurnost i položaj izbjeglica situacija je ostala ista ili se još više pogoršala.

"Afganistanska vlada i njezini partneri ne mogu opravdavati svoje slabe rezultate tvrdeći da su stvari sada bolje nego 90-ih godina prošlog stoljeća", rekao je direktor za Pacifik AI-a Sam Zarifi, navodi BBC.

I stručnjaci smatraju da se Afganistan danas, deset godina od početka rata, nalazi na prekretnici.

'Istječe rok u kojem Afganistance moramo ostaviti u zadovoljavajućem stanju, stanju koje će opravdati vrijeme, novac i živote uložene u širenje misije s protuterorističke akcije na proces izgradnje države', rekao je konzultant za pitanja sigurnosti Terry Pattar, navodi agencija AFP.

On smatra kako još postoje 'velike dvojbe' o tome može li afganistanska vlada osigurati stabilnost zemlje nakon povlačenja inozemnih snaga i predviđa da će se morati postići neki oblik sporazuma s pobunjenicima.

'Želimo li izbjeći opasnost od ponovnoga građanskog rata u Afganistanu, morat ćemo se zbližiti s nekim dijelovima talibanskog pokreta', upozorio je Pattar, prenosi AFP.

I nakon deset godina talibani najavljuju pobjedu

Talibani najavljuju da će se boriti dok i posljednji strani vojnik ne ode iz Afganistana, vidi se iz priopćenja kojim je u petak obilježena deseta godišnjica početka američke vojne operacije u toj zemlji.

Borba talibana u proteklom desetljeću 'iako s malo oružja i opreme... Natjerala je okupatore koji su željeli ostati zauvijek, da dobro razmisle o svojoj poziciji', rekao je talibanski glasnogovornik Zabinula Mudžahid u priopćenju na engleskom.

Predsjednik Hamid Karzai i njegovi zapadni saveznici dogovorili su se da će se sve strane borbene postrojbe vratiti kući do kraja 2014., ali Zapad je obećao da će financiranjem i obukom afganistanskih snaga sigurnosti nastaviti podupirati tu zemlju.

U petak 10. listopada navršilo se deset godina otkad je počela američka vojna operacija u Afganistanu, pokrenuta zbog terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Tom je operacijom svrgnut talibanski režim.

Glasnogovornik NATO-ovih snaga rekao je kako NATO nema plan proslave toga datuma.

Teško je, piše Reuters, ocijeniti napredak u afganistanskome ratu jer obje strane tvrde da su u boljem položaju.

Nasilje se proširilo i na nekad miran sjever i zapad zemlje, a pobunjenici su izveli niz ubojstava utjecajnih ljudi. Nedavno je ubijen bivši predsjednik države. No snage NATO-a pojačale su nadzor nad nekadašnjim talibanskim uporištem na jugu zemlje.

'Prolazi deseta godina džihada afganistanskoga naroda protiv okupatora i podsjećamo da nas čeka božanska pobjeda', kaže se u Mudžahidovu priopćenju poslanom e-mailom.