NIJE KAO 'AFERA ŠEGON'

'Afera šogorica' je bezazlena jer šogorica nije obitelj?

29.05.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Iako je mnoge 'afera šogorica' podsjetila na 'aferu Šegon', Zakon o sprečavanju sukoba interesa definira kako šogorice dužnosnike svojim djelovanjem ne mogu dovesti u nezgodan položaj. 'Član obitelji dužnosnika u smislu ovog Zakona je bračni ili izvanbračni drug dužnosnika, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre dužnosnika te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika', jasan je Zakon

U 'aferi Šegon' kredit od HBOR-a dobila je tvrtka sina tadašnjeg Linićevog zamjenika Branka Šegona, što itekako spada u definiciju 'člana obitelji'. Kada je 'afera Šegon' izbila u javnost te kada je Slavko Linić krenuo braniti svoga prijatelja, Milanović mu je tada poručio kako on u politici 'nema prijatelje te da mu ni rođeni brat nije prijatelj'.

A rođeni brat i njegova sada već bivša supruga mogli bi premijeru stvoriti mnoge probleme. Slavko Linić je, nakon što je sinoć objavljena priča o šogorici i kreditu za autopraonicu, danas iznio 'prljavo rublje' i o poslovima Krešimira Milanovića.

Slučajem 'šogorica', ali i ovim aferama koje Linić spominje ipak bi se moglo pozabaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 'Ocjenu da li opisana situacija predstavlja sukob interesa Povjerenstvo može dati samo nakon što na temelju prikupljenih dokaza utvrdi relevantne činjenice', kaže za tportal predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Napominje načelno da Povjerenstvo u svim situacijama kada smatra da informacije objavljene u medijima po svom sadržaju predstavljaju povod da Povjerenstvo provjeri je li u postupanju dužnosnika došlo do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo od nadležnih državnih tijela traži potrebne obavijesti, pojašnjenja i dokumentaciju.

'Povjerenstvo će postupiti na isti način kao i u svim drugim predmetima do sada.' Podsjetimo, dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast, tvrtka Ivane Milanović, šogorice premijera Zorana Milanovića, dobila je 1,9 milijuna kuna kredita od HBOR-a za otvaranje autopraonice.

Večernji list je donio priču o kreditu koji je državna banka HBOR dodijelila tvrtki Miglu autopraone. Povoljni kredit državne banke plasiran je Milanovićevoj šogorici preko Centar banke koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića.

Prema podacima iz sudskog registra, vlasnica tvrtke Miglu autopraone je Vesna Gluhak, no do 26. travnja 2012. godine vlasnica je bila Ivana Milanović. Nakon objave 'afere šogorica' iz Vlade je samo kratko poručeno kako predsjednik Vlade nije imao saznanja o tome.