tenkovi M1A1

Abramsi su stigli, no hoće li Ukrajinci uopće moći iskoristiti njihovu snagu?

29.09.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Moćni američki tenkovi M1A1 Abrams stigli su u Ukrajinu, no hoće li ona uopće imati prilike iskoristiti njihov potencijal? Abramsi su namijenjeni borbi protiv drugih tenkova, no dosad se u ratu u Ukrajini pokazalo da tenkovske bitke nisu toliko česte

Za tenkove su se u ratu u Ukrajini dosad pogubnijima pokazali dronovi, mine, protutenkovski projektili i topništvo. Samo manje od pet posto njih uništio je drugi tenk. Tenkovske bitke i dalje se vode, no nisu baš uobičajene. U takvom okruženju Abramsi možda neće imati ni toliko mogućnosti raditi ono što najbolje znaju. Iako imaju potencijal i za druge zadaće, napravljeni su, prije svega, za uništavanje tenkova.

'Abramsi su već u Ukrajini te se pripremaju kako bi osnažili naše brigade', napisao je Volodimir Zelenski na društvenoj mreži Telegram u ponedjeljak, ne otkrivši koliko ih je stiglo. Američki dužnosnici rekli su za The New York Times da su isporučena ukupno dva voda (ukupno osam tenkova), a ostali, njih 31, bit će poslani kasnije ove godine. Kako bi se brže dopremila ova oklopna vozila, SAD je odlučio poslati starije verzije M1A1, umjesto novijeg modela M1A2.

Iako stariji model, M1A1 bi i dalje trebao biti superiorniji od ruskih tenkova, a može i zaštititi svoju posadu od teških napada. Napravljen je baš s ciljem da nadjača sposobnosti ruskih oklopnih snaga. Kako piše Insider, u Zaljevskom ratu Abramsi su pokazali svoju moć, uništivši sovjetske tenkove T-72 bez gubitaka u neprijateljskim akcijama. No u ratu u Ukrajini situacija je nešto drugačija.

I Ukrajina i Rusija napravile su revoluciju u korištenju jeftinih FPV dronova domaće proizvodnje, sposobnih uništiti skuplje tenkove. Ove bespilotne letjelice toliko se koriste u ovom ratu da je jedan ukrajinski vojnik nedavno rekao da njegova jedinica mjesecima nije pucala jer se rat sveo na gađanje dronovima. Druga prijetnja tenkovima u ovom ratu su protutenkovske rakete.

  • +3
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajinska protuofenziva u početku je imala poteškoća jer su ruski jurišni helikopteri Ka-52 nanijeli ogromnu štetu tenkovima i oklopnim vozilima zapadnih snaga koji su se pokušavali probiti kroz minska polja, na kojima su protutenkovske mine ponekad bile naslagane jedna na drugu da bi bile destruktivnije. Ovo je natjeralo ukrajinske trupe da napuste tenkove i nastave pješice.

Abramsi imaju i mnoge druge potencijalno korisne funkcije koje se mogu iskoristiti protiv ruskih obrambenih utvrda. Tako imaju sposobnost ciljanja neprijatelja na većim udaljenostima u odnosu na neke sovjetske. I unatoč teškom oklopu, iznenađujuće su agilni tenkovi koji mogu primiti pogotke dok istovremeno nanose štetu neprijateljskoj strani.

S druge strane, Ukrajina bi mogla imati problema s njihovim održavanjem, posebice motora. No navodno uz Abramse dobiva mnogo rezervnih dijelova, što bi Ukrajincima barem na neko vrijeme moglo olakšati održavanje ovih moćnih tenkova u borbenoj formi.