škart roba

Ukrajina odbila deset tenkova Leopard iz Njemačke jer su bili u lošem stanju

21.09.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Vlasti u Kijevu odbile su uvesti deset tenkova Leopard 1A iz Njemačke uz obrazloženje da su im potrebni značajni popravci, piše Der Speigel

Ukrajini nedostaju rezervni dijelovi i tehnička stručnost da ih popravi, priopćio je list. Njemačka se, podsjetimo, obvezala poslati 110 tenkova Ukrajini u sklopu paketa vojne pomoći od 2,9 milijardi dolara, najavljenog u proljeće. Većina njih su Leopard 1A, a prvi su počeli stizati u srpnju, izvijestio je The New York Times. Početkom kolovoza njemačka novinska kuća Die Welt izvijestila je da je Ukrajini isporučeno samo 10 posto tenkova koje joj je obećala ta zemlja.

Prema Forbesu, skupina Leoparda 1A također se pokvarila tijekom ljeta, odmah po dolasku u Ukrajinu. Leopard 1A je zastarjeli tenk iz doba Hladnog rata te je posljednji put korišten u Njemačkoj 2000. Međutim, prema pisanju NYT-a, još uvijek je bolji od tenka T-72, modela koji je Rusija intenzivno koristila u invaziji na Ukrajinu. Nakon odbijenice iz Ukrajine, njemačka vojska dobila je zadatak popraviti tenkove, koji su bili u skladištu, a Ukrajina je poslala vojnike na obuku za njihovo korištenje, izvijestio je Der Spiegel.

Leopard 1A Izvor: EPA / Autor: Morris MacMatzen / POOL

Međutim, u žurbi da se tenkovi dopreme na bojište, pokazalo se da je bilo problema s nabavom originalnih rezervnih dijelova i obukom ukrajinskih tehničara za popravke, izvijestio je list. Glasnogovornik njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa odbio je komentirati slučaj za Der Speigel.