INICIJATIVA GATESA I BUFFETA

40 milijardera daruje polovicu bogatstva

05.08.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Četrdeset najbogatijih američkih obitelji i pojedinaca – među kojima najmanje 30 milijardera – obećalo je da će donirati najmanje polovicu svog bogatstva u karitativne svrhe. Riječ je o projektu koji su u lipnju započeli investitor Warren Buffet i osnivač Microsofta Bill Gates. Cilj im je uvjeriti najbogatije Amerikance da svoja bogatstva daruju raznim dobrotvornim organizacijama i inicijativama

Osnivač CNN-a Ted Turner, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, suosnivač Oraclea Larry Ellison i redatelj George Lucas neki su od poznatijih bogataša koje su osnivač Microsofta i 'prorok iz Omahe' uvjerili da doniraju svoje bogatstvo.

Warren Buffet je jučerašnje obećanje 40 najbogatijih nazvao 'izvrsnim početkom'.

Gatesova i Buffettova inicijativa ima za cilj uvjeriti milijunaše i milijardere da pokažu svoju velikodušnost. Prema Forbesu, Gates je težak 53 milijarde dolara i zauzima drugo mjesto na listi najbogatijih osoba s na svijetu, dok je na prvom mjestu meksički tajkun Carlos Slim, čije bogatstvo je procijenjeno na 53,5 milijarde dolara.

Treće mjesto zauzima je Buffett čiji je bogatstvo u 2009. skočilo za 10 milijardi dolara, na 47 milijardi dolara, zbog rasta dionica njegovog holdinga Berkshir Hathaway.

U svijetu ima 1.011 dolarskih milijardera, koje Forbes naziva 'deseteroznamenkastim Titanima'. Ove godine svjetski milijarderi imaju prosječnu neto vrijednost od 3,5 milijarde dolara, što je 500 milijuna dolara više nego lani.

Amerikanci čine 40 posto svjetskih milijardera. Gates i Buffett nadaju se da će dobiti obećanja za donacije od svih 400 registriranih američkih milijardera.