bih

12 godina zatvora zbog masakra Hrvata u Uzdolu, Hrvatski narodni sabor nezadovoljan

01.10.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) ocijenio je zabrinjavajućim negiranjem prvostupanjsku presudu Suda BiH, koji je bivšeg zapovjednika bošnjačke Armije BiH Envera Buzu osudio na 12 godina zatvora zbog masakra u hercegovačkom selu Uzdolu u kojemu je 1993. godine ubijen 41 Hrvat

'Prvostupanjska presuda Suda Bosne i Hercegovine ratnom zločincu Enveru Buzi, bivšem zapovjedniku bataljuna Prozor Armije BiH, pod čijim je vodstvom počinjen masakr u Uzdolu nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, zabrinjavajuće je negiranje obujma okrutnih zločina protiv Hrvata u BiH', navodi se u priopćenju iz HNS-a BiH.

Ovu presudu u HNS-u BiH ocjenjuju nastavkom osporavanja razmjera ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima te pozivaju na postizanje 'pravde za žrtve i mira za obitelji ubijenih'. 'Obezvrijeđivanje žrtava i okrutnosti zločina putevi su koji Bosnu i Hercegovinu vraćaju u bolnu prošlost', dodaje se u priopćenju.

Kako se ističe, funkcionalna pravna država mora biti prioritet za BiH i pomirenje naroda. Bivši časnik Armije Bosne i Hercegovine Enver Buza osuđen je u ponedjeljak u prvostupanjskom postupku na dvanaest godina zatvora nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol u rujnu 1993. godine. Među ubijenima su bili starci od 80 godina, a najmlađa žrtva imala je samo deset godina.

Prema podacima udruga prognanih Hrvata iz Uzdola, tamo je ubijeno 29 civila, kao i 12 pripadnika HVO. To je prva presuda za zločin u selu Uzdolu, izveden u sklopu operacije 'Neretva '93' Armije BiH, kojom je zapovijedio general Sefer Halilović, koji je pred Haaškim tribunalom oslobođen odgovornosti za ratne zločine.