ŠEF HAŠKOG SUDA

Meron u BiH odao počast ubijenim Hrvatima

26.11.2014 u 17:14

Bionic
Reading

Suđenja za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ne mogu vratiti mrtve i možda će tek malo doprinijeti da zacijele rane onih koji su preživjeli strahote, no ostaje nada da će ipak doprinijeti društvu u kojemu će vladati pravo, kazao je u srijedu u hercegovačkom selu Uzdol predsjednik ICTY-a Theodor Meron

Predsjednik Haaškog tribunala boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH, a prije Uzdola, gdje je stigao kako bi odao počast Hrvatima ubijenim u tom selu 1993. godine, obišao je mjesto Čelebići pokraj Konjica, gdje je 1992. godine bio logor u kojemu je Armija BiH držala zatočenike srpske nacionalnosti.

'Ovdje sam da bih odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela koja su počinjena 14. rujna 1993. godine'
, kazao je Meron u Uzdolu dodajući kako bi želio da se patnje ljudi o kojima svjedoči spomen-obilježje u tom mjestu više nikome ne ponove.

Fratar Željko Majić, koji je rođen u Uzdolu, Meronu je prenio kako u tom selu, u kojemu je prije posljednjeg rata živjelo dvije i pol tisuće ljudi, danas živi njih tek 350, uglavnom starijih osoba.

'Imali smo školu u koju je išlo 800 đaka, a sada ih je jedva 50'
, kazao je fra Željko dodajući kako je uz Uzdoljane ostala jedino Crkva, dok su ih svi drugi zaboravili i nakon ratnih stradanja ostavivši ih bez posla i budućnosti.

U Uzdolu su pripadnici Armije BiH 14. rujna 1993. godine ubili 41 osobu, među kojima je bilo 29 civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U iznenadnom su napadu pripadnici Armije BiH ubili sve koje su zatekli u selu, a kuće su spalili i opljačkali.

Među najmlađim žrtvama bili su brat i sestra Stjepan i Marija Zelić, koji su brutalno likvidirani zajedno s majkom Ružom. Kada je ubijen, Stjepan je imao samo deset godina, a Marija trinaest.

Ubijena je i dvanestogodišnja djevojčica Jadranka Zelenika, koja je pogubljena u kući zajedno s djedom Ivanom i bakom Ružom.

Najstarija žrtva bila je Luca Zelenika, koja je u doba kada je ubijena imala 87 godina.

Kazimir Zelenika
u tom je masakru ostao bez oca, majke i kćeri i danas svjedoči kako su svo troje ubijeni u kući u kojoj su živjeli.

Za zločine počinjene u Uzdolu do sada nitko nije odgovarao, iako je o njima Zelenika dao iskaz i tužiteljima ICTY-a.

'Želimo znati zašto za ovo do sada nitko nije odgovarao'
, kazao je novinarima Zelenika.

Zelenika i fra Majić skrenuli su pažnju tijekom posjeta Uzdolu i predsjedniku haškog suda na pitanje odgovornosti za zločin u tome mjestu, pri čemu ih je Meron pažljivo saslušao ali nije komentirao slučaj.

Cijeli predmet ICTY je ranije prepustio Tužiteljstvu BiH, a Zelenika svjedoči kako nitko od njegovih predstavnika do danas nije dao nikakvu informaciju što je s istragom.

Poznato kako je u selo upala postrojba kojom je zapovjedao Enver Buza, dok je cijelu operaciju pod nazivom 'Neretva '93' vodio general Sefer Halilović, tadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH.

Masakr u Uzdolu bio je sastavnim dijelom optužnice što ju je protiv Halilovića ranije podiglo tužiteljstvo ICTY-a, no on je u sudskom procesu oslobođen tih optužbi.

Predsjednik ICTY-a posjet BiH nastavit će i u četvrtak, kada bi trebao odati počast djeci ubijenoj tijekom opsade Sarajeva, a najavljeni su i njegovi razgovori s čelnicima Suda i Tužiteljstva BiH koji su sukladno izlaznoj strategiji Tribunala preuzeli odgovornost za procesuiranje svih preostalih slučajeva ratnih zločina počinjenih u BiH.