veliki uspjeh

Zvjezdarnica u Višnjanu snimila Božićni komet i postala treća na svijetu u praćenju opasnih kometa

24.12.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Istarski astronomi su brojem asistencija u praćenju opasnih asteroida pretekli zvjezdarnice Kineske akademije te Japanske i Europske svemirske agencije

Gledajući fluorescentnu zelenu boju posljednje ovogodišnje zvijezde repatice, 46P/Wirtanen, koja se nakon prolaska kraj Zemlje sada sporo kreće kroz sazviježđe Kočijaša, ekipa iz Zvjezdarnice Višnjan zaključila je ovu astronomsku godinu.

Komet je tijekom približavanja Zemlji snimljen teleskopom promjera zrcala od jednog metra. Njegova intenzivna zelena boja ukazuje na to da 'atmosfera kometa - koma - sadržava spojeve ugljika i dušika, toksične cijanide, koji svijetle ovom bojom kad su obasjani sunčevim svjetlom u vakumu. Kako je komet prošao na 30 udaljenosti od Mjeseca do Zemlje, nije bilo opasnosti i imali smo posebnu priliku za blisko snimanje, iako nam se kometski rep sakrio iza glave kometa, objasnio je voditelj zvjezdarnice Korado Korlević.

Prolazak tog kometa označio je kraj posebnog razdoblja za Zvjezdarnicu Višnjan; ako njih pitate, bila je ovo doista godina za pamćenje. Ekipa koju vodi Fran Hrženjak, i koja je radila na robotizaciji teleskopa, odradila je fantastičan posao modificiranja teleskopa. Mnoštvo volontera i podupiratelja omogućili su rad zvjezdarnice. Gostujući astronom Enrico Pettarin i Korado Korlević radili su s grupama učenika, sljedećom generacijom, a razvila se i nova metoda rada koja omogućava kompetitivnost rada i u lošijim meteorološkim uvjetima i veću konkurentnost u odnosu na 'pustinjske' zvjezdarnice.

  • +7
Ovo su najljepše fotografije svemira snimljene teleskopom Spitzer Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Ta je kombinacija Zvjezdarnici Višnjan, Tičan, omogućila da tijekom 2018. postane treća zvjezdarnica na svijetu po broju asistencija u praćenju opasnih asteroida i četvrta po broju mjerenja svih opasnih asteroida. Istarska zvjezdarnica može se, naime, pohvaliti s više od 800 asistencija. Odrađenim poslom prestigli su zvjezdarnice Kineske akademije te Japanske i Europske svemirske agencije, ali i mnoge druge zvjezdarnice koje su stvarale astronomsku povijest.

Na kongresu u američkom Knoxvillu astronomi su naglašavali koliko je važan posao odradila 'L01 - Višnjan' zahvaljujući mogućnosti da obavi mjerenja unutar 12 do 24 sata nakon objava iz Arizone, Kalifornije i Havaja pa je tijekom godine  postala i dio IAWN-a, svjetske mreže za rano otkrivanje i praćenje opasnih nebeskih tijela (Internationai Asteroid Warning Network).