SVE ŠTO ŽELITE ZNATI

Znate li da virtualnu stvarnost već imate u svom džepu?

02.02.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Virtualna stvarnost više nije pitanje znanstvene fantastike ni neke daleke budućnosti, to je jasno, no jeste li znali da većinu hardvera koji vam treba kako biste u njoj uživali već imate?

Proširena, miješana i virtualna stvarnost – koja je razlika?

Proširena stvarnost, miješana stvarnost, virtualna stvarnost, odjednom smo dobili mnogo više stvarnosti no što smo navikli – no koja je razlika među njima?

 

Proširena stvarnost upravo je ono što joj ime govori – naša okolina nadopunjena novim, tehnološkim, interaktivnim mogućnostima. To je primjerice turistička aplikacija koja vas preko pametnog telefona vodi kroz grad, prati vam korake i kretanje te vam prema tome daje informacije o znamenitostima koje se oko vas nalaze.

Miješana stvarnost prenosi ta digitalna poboljšanja s naših ekrana u ono što vidimo ispred sebe. Možda stojite na glavnom zagrebačkom trgu, no uz pomoć posebnih naočala ili kakvog drugog uređaja tlo pred banom Jelačićem pretvorit će se u more iz kojeg će iskočiti morski pas i otplivati prema tramvajima.

Uronite li u virtualnu stvarnost, nećete vidjeti što se nalazi u stvarnom prostoru oko vas, već ćete u potpunosti biti na nekom drugom mjestu – nekoj igri, kakvoj tropskoj plaži ili na vrhu vlaka smrti koji samo što nije poletio tračnicama.

Kako to sve funkcionira?



Dva su glavna principa po kojima virtualne i proširene stvarnosti funkcioniraju.

Prvi je preko uređaja za virtualnu stvarnost koji nosi sam korisnik, koja vam na zaslonu pred očima projicira sliku i tako vas kroz sliku i zvuk šalje u neki drugi svijet. Primjeri su takvih uređaja Oculus Rift ili nestrpljivo očekivan Sonyjev prvijenac u virtualnoj stvarnosti koji se očekuje kao dodatak mnogima omiljenoj konzoli – PlayStationu.

Ono što možda niste znali jest to da ovu skupinu spada i vaš smartphone koji se uz malo pomoći može pretvoriti u uređaj za virtualnu stvarnost!

Drugi je projekcija s uređaja na okolinu, primjerice, na zidove prostorije i prostor ispred vas – takvu budućnost virtualne stvarnosti zamišljaju kreatori uređaja Roomalive i Imersis.

Ipak, potonji je princip još u razvoju, a i konačne verzije različitih vizora još čekamo, no to ne znači da je virtualna stvarnost stvar neke bliže ili dalje budućnosti – dapače, ona vam je već u džepu.

Svoj uređaj za virtualnu stvarnost već imate!



Karton, dvije gumice kakve bake stavljaju na tegle pekmeza, magnetić i dvije leće – to je Google Cardboard, hobistički projekt dvojice Googleovih inženjera koji je od prošle godine uzeo maha i sada ga mnogi proizvođači rade u raznim bojama, oblicima i cjenovnim rangovima – možete ga dobiti već za pedesetak kuna, ili ga čak napraviti sami.

U ovu konstrukciju ubacujete svoj pametni telefon i bez bilo kakvih posebnih priprema nalazite se u trodimenzionalnom svijetu u kojem upravljate pogledom i pokretom. Ono što je bitno da biste u potpunosti uživali u doživljaju jest žiroskop koji je dio mnogih pametnih telefona danas te dobar zaslon

Bolja slika, bolji doživljaj

Najveća oštrina zaslona dostupna danas je 4K Ultra HD, kakvim se može pohvaliti Sony Xperia Z5 Premium. O tehnologiji 4K i njezinim prednostima možete pročitati više ovdje, ili pogledati u ovoj infografici, no ono što je bitno za cijelu priču o virtualnoj stvarnosti je koliko je slika na takvim zaslonima oštra

4K označava da je čak četiri puta oštrija nego na na mobitelima s Full HD što postaje posebno bitno kada zaslon stavite na nekoliko centimetara od nosa – ovakva kristalno jasna slika omogućava nam da se u potpunosti uživimo u iskustvo, umjesto da se fokusiramo na piksele koje vidimo ili sliku koja se muti.

Tako su se dva velika tehnološka trenda – virtualna stvarnost i tehnologija 4K Ultra HD – spojila i napravila nešto prilično revolucionarno.

Tehnologiju koju smo smatrali dalekom, skupom i uvelike nedostižnom učinili su pristupačnom u svakom domu, a ne luksuzom koji si malo tko može priuštiti.

Tko bi rekao – glavni uređaj koji nam je trebao za virtualnu stvarnost već smo imali u svom džepu!

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Sonyem kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.