PUT PREMA OTKRIĆU

Znanstvenici zapanjeni: Udaljeni planet radikalne orbite promijenit će način na koji promatramo binarne sustave

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.09.2022 16:42
  • Objavljeno 09.09.2022 u 15:55
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Plinoviti div koji kruži oko udaljene zvijezde mogao bi promijeniti način na koji zamišljamo nastanak egzoplaneta u binarnim sustavima

Orbita egzoplaneta koji se kreće oko zvijezde u binarnom sustavu prvi put je prikazan u tri dimenzije. Zanimljiva stvar je to što se planet kreće u orbiti koja je pod drugim kutom od orbite dvije zvijezde. Riječ je o pojavi koja bi mogla dati informacije o nastanku planeta u sustavima s dvije zvijezde, piše Space.

Egzoplanet GJ 896Ab (malo slovo znači planet) otkriven je u binarnom sustavu GJ 896AB (velika slova A i B znače da se radi o zvijezdama), smještenom na 20,3 svjetlosne godine od Zemlje. Astronomi su kretanje binarnog sustava kroz svemir pratili pomoću seta radio teleskopa razmještenog diljem SAD-a pod imenom Very Long Baseline Arrayja (VLBA).

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Grupa stručnjaka na čelu sa Salvadorom Curielom iz Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku (UNAM) otkrila je da zvijezda GJ 896A tijekom kretanja svemirom - tetura. Ovo teturanje je uzrokovano orbitom planeta koji je 2,3 puta masivniji od Jupitera te koji jednu orbitu odradi u 284,4 zemaljska dana. Među planetom i njegovom zvijezdom nalazi se centar mase pod imenom baricentar, a teturanje zvijezde rezultat je njezine putanje oko zajedničkog centra mase.

Ova tehnika prepoznavanja kretanja zvijezda kroz svemir, kao i potencijalne devijacije, nosi ime astrometrija. Astrometrija je trenutno jedini način na koji se u tri dimenzije mogu interpretirati orbite planetarnih sustava s više od jedne zvijezde, s obzirom da astronomi mogu vidjeti teturanje i orijentaciju orbita.

Neobična putanja udaljenog planeta u odnosu na binarni sustav

Neobična putanja udaljenog planeta u odnosu na binarni sustav

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Ravnina na kojoj se kreće planet je, naglašava Space, neporavnat s ravninom orbite zvijezda - pomak je intrigantnih 148 stupnjeva. 'Ovo znači da se planet vrti oko glavne zvijezde u suprotnom smjeru od kretanja sekundarne zvijezde', rekla je Gisela Ortiz-León, astronomkinja na UNAM-u i Institutu Max Planck za radio astronomiju u Njemačkoj, te članica znanstvenog tima.

Manje od četiri posto poznatih egzoplaneta nalazi se u binarnim zvjezdanim sustavima. Ovaj nizak postotak uzrokovan je otežanim prepoznavanjem planeta u binarnim sustavima, kao i zbog toga što modeli predlažu da postojanje zvijezde pratiteljice može skratiti i destabilizirati disk u kojem nastaju planeti.

POGLED PREMA NEBU

[FOTO] Plinoviti div ne prestaje iznenađivati: Jeste li znali ove fascinantne činjenice o Jupiteru?

Pogledaj galeriju
8

Problem pri formiranju ovakvog sustava je to što plinovitim divovima treba od pet do 10 milijuna godina kako bi akreirali sav plin iz akreacijskog diska koji ih okružuje, a trenutni modeli nalažu da bi takav disk u binarnom sustavu zbog razorne gravitacijske sile koju stvara druga zvijezda izdržao manje od milijun godina. Nadalje, u slučaju GJ 896AB, obje su zvijezde crveni patuljci, što znači da nemaju dovoljno sirovih materijala da formiraju divovske planete, no prisutnost plinovitog diva sugerira da je on u slučaju dvije zvijezde nastao na drukčiji način.

'Dodatno proučavanje ovog i sličnih sustava moglo bi nam pomoći dobiti važne uvide u načine na koje nastaju planeti u binarnim sustavima', rekao je Sanchez-Bermudez.

  • +3

Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / Hubble

Trenutno, tim rečeno, postoje dva modela prema kojima planeti nastaju u binarnim sustavima - jedan se zove termirana fragmentacija diska, gdje postoji jedna zvijezda čiji disk u kojem se formiraju planeti postaje gravitacijski nestabilan te se razbija u dva odvojena diska. Svaki od tih diskova formira dvije zvijezde i planete koji se kreću oko njih.

Drugi se model zove turbulentna fragmentacija. Prema njemu, turbulencija u izvornom oblaku plina dovodi do dvije ili više guste koncentracije materijala koje se nezavisno urušavaju kako bi formirale zvijezde i okolne planete.

Ovi će modeli morati u obzir uzeti nedavno otkrivenu neporavnatu orbitu GJ 896Ab, što znači samo jedno - koji god model bolje replicira ovaj sustav, prihvatit će se kao vjerojatnija teorija o načinu na koji binarni sustavi funkcioniraju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!