OZBILJNIJA ODGODA

NASA oprezno najavljuje: Curenje goriva na SLS-u moglo bi uzrokovati dugoročnu odgodu lansiranja Artemisa 1

05.09.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Sevisiranje i provjera raketnih sustava lansiranje će američke rakete vrlo vjerojatno odgoditi sve dok sredine ili kraja listopada

NASA-ina raketa nove generacije Space Launch System vjerojatno neće poletjeti u rujnu. Nakon što je curenje goriva agenciju prisililo na odgađanje drugog pokušaja lansiranja Artemisa 1, postojale su nade da bi se misija mogla sprovesti prije zakazanog roka, 6. rujna.

'Nećemo lansirati u zakazanom razdoblju' rekao je Jim Free, NASA-in pomoćni administrator za razvoj sustava za istraživanje tijekom konferencije za tisak u subotu. 'Ne radi se o pukotini koju se može lako sanirati' dodao je Michael Sarafin, menadžer misije Artemis. Posada na tlu u Svemirskom centru Kennedy problem je pokušala ispraviti tri puta prije odluke o odgađanju misije.

Curenje goriva počelo je nakon što je jedan od bustera prošao kroz kratko i slučajno povećanje pritiska, za što je odgovorna 'pogrešna' ručna komanda u kontroli misije. Sarafin je u subotu rekao da je prerano za zaključiti da je upravo to uzrokovalo curenje goriva, no prisutnost dovoljne količine zapaljivog vodikovog plina blizu rakete lansiranje bi učinilo još opasnijim. 'Želimo biti pažljivi oko donošenja zaključaka zato jer povezivanje okolnosti nije jednako uzročnosti' nadodao je.

  • +4
Artemis I Izvor: Profimedia / Autor: Eva Marie UZCATEGUI / AFP / Profimedia

Što god je uzrokovalo curenje, NASA mora zamijeniti brtvu koja je trebala spriječiti izlazak vodika iz rakete tijekom brzog odspajanja. Agencija može birati dvije opcije - zamijeniti brvu na lansirnoj platformi 39B ili KSC-ovoj zgradi za sastavljanje vozila. Obje solucije, piše Engadget, imaju svoje prednosti i nedostatke.

SLS će na koncu vjerojatno završiti u zgradi za sastavljanje vozila, s obzirom da NASA svakih 20 dana mora testirati baterije za uništavanje leta. Riječ je o sustavu kojeg američke Svemirske snage mogu koristiti za uništavanje rakete ako odleti van putanje ili nešto drugo krene po zlu. Testiranje tih baterija samo se može sprovesti unutar spomenute građevine, s time da su Svemirske snage agenciji odobrile peterodnevno produljenje uobičajenog roka za testiranje.

Uglavnom, trenutni prozor za lansiranje zatvara se 16. rujna i otvara 4. listopada zbog drugih planiranih letova, što znači da će NASA-ina divovska raketa prema Mjesecu vjerojatno poletjeti između 17. i 30. listopada. Službenu ćemo potvrdu, kao i do sad, dobiti tijekom NASA-ine sljedeće presice, no trenutne informacije nalažu da agencija ne planira lansirati raketu sve dok ne budu apsolutno sigurni da će lansiranje biti sigurno.