EGZOPLANETI

Znanstvenici su otkrili neobičan svijet: Ovaj će nam planet objasniti kako je nastao Jupiter

08.08.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Astronomi su uz pomoć sakupljenih podataka otkrili postojanje planeta veličine Jupitera koji se kreće oko perolakog crvenog patuljka TOI-4860

TOI-4860 nalazi se na udaljenosti od 80 parseka, odnosno 261 svjetlosnu godinu od Zemlje i smješten je u zviježđu Gavran. Ovaj crveni patuljak tipa M4.5 ima svega trećinu mase našeg Sunca, a oko njega se kreće novootkriven planet TOI-4860b, plinoviti div koji, u teoriji, tamo nema što tražiti.

Riječ je o planetu čija masa, što zbog njegove sirove veličine koja iznosi 76 posto radijusa jupitera, što zbog niske mase matične zvijezde, ne bi trebala jamčiti stabilnu orbitu. Unatoč ovim karakteristikama, egzoplanet uspijeva završiti orbitu oko crvenog patuljka svakih 1.52 dana.

Budući da je njegov domaćin hladna zvijezda male mase, sam planet se može nazvati toplim Jupiterom. Riječ je o potklasi plinovitih planeta koja je jako interesantna astronomima zato jer može razotkriti tajne nastanka svjetova poput Jupitera i Saturna.

'Zahvaljujući njegovom vrlo kratkom orbitalnom periodu i svojstvima njegove zvijezde domaćina, otkriće TOI-4860b pruža sjajnu priliku za proučavanje atmosfere toplog Jupitera i dodatnih saznanja o nastanku plinovitih divova' komentirala je projektna znanstvenica na SPECULOOS-u Mathilde Timmermans, studentica na Sveučilištu u Liègeu.

Timmermans i kolege koristili su teleskope TRAPPIST-South/North (TRAnsiting Planets i PlanetesImals Small Telescope), SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULTracOOl Stars) i MuSCAT3 (Multicolor Simultaneous Camera for studying Atmospheres of Transiting Exoplanets) kako bi izmjereli planetarni signal u nekoliko valnih duljina i potvrdili prirodu udaljenog planeta.

Tim je također promatrao planet neposredno prije i nakon nestanka iza zvijezde domaćina, tijekom čega su primjetili da nije došlo do promjena u svjetlu te zaključili da je planet sam po sebi ne emitira. Planetarna priroda TOI-4860b dodatno je potvrđena spektroskopijom visoke rezolucije dobivenom IRD spektrografom na teleskopu Subaru pomoću kojeg su astronomi izmjerili da masa planeta iznosi 0,67 Jupiterove.

'Prema kanonskom modelu formiranja planeta, što manju masu zvijezda ima, manje je masivan disk materijala oko te zvijezde u kojem planeti nastaju', rekao je George Dransfield, doktorand sa Sveučilišta u Birminghamu.

'Budući da su planeti stvoreni iz tog diska, očekivalo se da se neće formirati planeti velike mase poput Jupitera, što nas je u ovom slučaju iznenadilo. TOI-4860 je naša prva potvrda i također zvijezda najmanje mase koja ugošćuje planet tako velike mase.' zaključuje Dransfield.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.