NAJBOLJE MIKRO-FOTOGRAFIJE

Živa umjetnost pod mikroskopom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na prvi pogled pobjedničke fotografije natjecanja 2010 Olympus BioScapes Digital Imaging Competition izgledaju kao snimke s udaljenih planeta ili psihodelični pejzaži Mjeseca

No teme natjecatelja zapravo su sićušne životinje, sjemenke, biljke ili njihovi dijelovi u znanstvenom radu.

Mr. Spike Walker, Penkridge, Staffordshire, Velika Britanija

Mr. Spike Walker, Penkridge, Staffordshire, Velika Britanija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvu nagradu na ovom živopisnom natjecanju osvojio je neobičan portret pauka odnosno njegovih očiju koji je snimio dr. Igor Siwanowicz s instituta za neurobiologiju Max Planck u Njemačkoj.

Nekim biolozima vjerojatno je odmah jasno da je na fotografiji pauk kosac Phalangium opilio, međutim, amateri bi ga lako mogli zamijeniti za 3-D lik ispao iz nekog SF filma ili crtića.

Vodeći se estetskim ali i znanstvenim kriterijima suci su odabrali deset nagrađenih fotografija te nekoliko desetaka onih koje su dobile počasna priznanja.

Organizatori Olympus Bioscapesa navode tri važna kriterija: Znanstveni - jedinstvenost vrste ili procesa koji su prikazani, važnost rada, vrijednost otkrivenih informacija i priča koju snimka predstavlja; Estetski – ljepota ili snaga slike, ravnoteža i kompozicija; Tehnički – zahtjevnost objekta i njegova prikazivanja te kvaliteta fotografije.

 

'Mikroskopske fotografije predstavljaju izuzetan spoj između znanosti i umjetnosti', rekao je Osamu Joji, potpredsjednik američkog ogranka tvrtke Olympus. 'Utemeljili smo ovo natjecanje kako bi predstavili fascinantne priče koje stižu iz današnjih laboratorija', dodao je.

 

Prva nagrada je Olympusov mikroskop ili kamera (po izboru) u vrijednosti od 5000 USD. Ostali pobjednici također će dobiti vrijedne nagrade te poznate korporacije za proizvodnju optičkih uređaja.

 

Predstavljamo vam 10 pobjednika i 10 odabranih među finalistima (pogledajte u fotogaleriji).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!