SAM SVOJ MAJSTOR

Želite nešto popraviti? Google ima posebnu stranicu za vaša pitanja

11.09.2017 u 12:42

Bionic
Reading

Koliko ste se puta našli u situaciji gdje Google pitate kako nešto napraviti ili popraviti? Najnovija stranica iz Googlea može nam reći što kućni majstori diljem svijeta najčešće pretražuju

Svima nam poznati tvorac najpopularnijeg sustava pretrage interneta na svijetu predstavio je stranicu koja pokazuje točno to što želite popraviti ili naučiti kako popraviti - ovisno o vašoj lokaciji.

Amerikanci često popravljaju zahodske školjke

Upiti 'kako popraviti vrata' ili 'kako popraviti prozore' na vrhu je top listi diljem svijeta, što znači da tim cijelo vrijeme sakuplja rezultate temeljene na regionalnom uzorku. Kako stvari stoje, Amerikanci i žitelji Istočne Azije često popravljaju WC, ekipa iz bivših sovjetskih država voli tandrkati po perilicama rublja, dok toplije regije cijelo vrijeme pokušavaju popravljati frižidere.

Najpopularnije pretrage uključuju kuhanje, dejting (!), financije, odjevanje i zdravlje. Iznenadili biste se koliko, recimo, ljudi ne zna tvrdo skuhati jaje. Ostali pitaju Google kako impresionirati djevojke, kako napisati ček, kako zavezati kravatu, pa čak i kako smršaviti ili riješiti se mitesera.

Pored uobičajenih upita Googleom često znaju obitavati i takozvani viralni upiti koji u nekom određenom razdoblju dosegnu visoku popularnost samo da bi se u drugom trenu vratili u obskurnost.

Perspektivna budućnost

Ovi podaci sakupljeni su iz pretraga 'How To' odnosno 'Kako da'. Stranicu je napravio Googleov odjel za vijesti u suradnji s kreatorom vizuala Xaquinom G.V. Stranica ima bogat i vrlo reaktivni dizajn koji radi super na ekranima mobitela i računala, a njezin cilj je nastavak eksperimentiranja sa novinarstvom temeljenom na statistici.