U VIRTUALNOM OGRTAČU

Sve što ste ikada željeli znati o popularnoj igri Sea Hero Quest

05.09.2017 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon što je njena mobilna verzija doživjela nevjerojatnu popularnost, tvorci Sea Hero Questa otišli su korak dalje u virtualni svijet. Donosimo pregled najvažnijih pitanja

Mobilna inačica ove igre u godini dana preuzeta je gotovo tri milijuna puta,  a upravo zbog toga znanstvenici koji istražuju demenciju dobili su najveću bazu podataka ikad prikupljenu.

Naravno, riječ je o igri Sea Hero Quest, čija je VR nadogradanja nedavno predstavljena u Berlinu, a tako je  Sea Hero Quest, nastala inicijativom Deutche Telekoma i u suradnji sa Sveučilištem u Londonu, Sveučilištem Istočne Engleske i organizacijom Alzheimer's Research, postala prva igra u okruženju virtualne stvarnosti koja će pomagati znanstvenicima u borbi protiv demencije. Donosimo pregled svega što ste htjeli znati o ovoj igri.

Kako funkcionira Sea Hero Quest VR?

Sea Hero Quest VR sastoji se od ukupno šest izazova (uključujući jedan početni izazov). Svaki od tih izazova sastoji se od tri zadatka.

Zadatak može uključivati:

  • razinu kontrolne točke
  • razinu signalne rakete
  • Morrisov vodeni labirint.

Broj zadataka unutar svakog izazova određen je ciljano kako bi se osiguralo da se igrači uvijek ugodno osjećaju u VR okruženju. Svi su zadaci osmišljeni za mjerenje igračeve sposobnosti prostorne navigacije. Osim zadataka, igračima se postavlja niz neobveznih znanstvenih pitanja, na primjer o spolu, dobi, broju sati spavanja, jesu li dešnjaci/ljevaci itd.

Sea Hero Quest Izvor: Promo fotografije / Autor: Michael H. Ebner

Bilježi se svaki pokret igrača tijekom njegova kretanja kroz različita okruženja. Anonimne podatke zatim prikupljaju i upotrebljavaju znanstvenici za istraživanje sposobnosti ljudske prostorne navigacije svih dobnih skupina, obaju spolova, svih državljanstava itd.

Koliko dugo trebam igrati da bih pridonio/pridonijela skupu podataka?

Tijekom dvominutnog igranja generirat će se podaci koji odgovaraju petosatnom istraživanju u laboratoriju. Za istraživanje je isto tako od ključnog značaja da ispunite svoj profil (dob, državljanstvo itd.).

Na što se misli pod prostornom navigacijom?

Sposobnost pojedinca da se prostorno snađe u određenom okruženju i prođe kroz njega.

Koliki se broj igrača očekuje?

Istraživački tim nada se da će ostvariti početni cilj od najmanje 10 000 igrača tijekom prvih šest mjeseci od pokretanja.

VR je u odnosu na mobilne igre tržišna niša tako da istraživački tim neće moći ostvariti veliki broj igrača (gotovo tri milijuna) koji je ostvaren igrom Sea Hero Quest mobile.

Koja je razlika između postojeće igre Sea Hero Quest mobile i igre Sea Hero Quest VR?

Sea Hero Quest VR sljedeća je etapa na putu prema razvoju alata za dijagnozu i liječenje demencije.

Iako se objema igrama, Sea Hero Quest VR i Sea Hero Quest mobile, tijekom igranja točno mjeri ljudska sposobnost prostorne navigacije, Sea Hero Quest VR nudi puno višu razinu preciznosti praćenja jer omogućuje prikupljanje podataka o zaošijanju (osi y), posrtanju (osi x) i valjanju (osi z). Tako će se prikupljati podaci o „prirodnijim” reakcijama u ponašanju, na primjer igrač koji se izgubio osvrnut će se oko sebe kako bi proučio okolinu.

Kao i kod igre Sea Hero Quest mobile, u svake dvije minute provedene igrajući Sea Hero Quest VR generirat će se podaci koji odgovaraju petosatnom tradicionalnom istraživanju u laboratoriju. U igri Sea Hero Quest mobile podaci o igranju prikupljaju se svakih 0,5 sekundi, dok se u igri Sea Hero Quest VR prikupljaju svake 0,1 sekunde. Iako se prikupljanjem više podataka u sekundi ne povećava brzina prikupljanja istraživanja (usporedba mobilne i VR igre), time se u velikoj mjeri povećava preciznost prikupljenih podataka.

Prije se na temelju podataka prikupljenih mobilnom igrom mogla utvrditi orijentacija igrača unutar 22,5 °. S pomoću igre Sea Hero Quest VR to je smanjeno na 1,5 °, što znači da su znanstvenici dobili 15 puta preciznije podatke o navigaciji.

Kako se pristupa igri Sea Hero Quest VR?

Sea Hero Quest VR može se preuzeti za naglavni uređaj Samsung Gear VR u trgovini Oculus. Deutsche Telekom preporučuje sljedeće uređaje za najbolje iskustvo:

  • Galaxy S6/S6 Edge/S6 Edge+
  • Galaxy S7/S7 Edge
  • Galaxy S8.

Koliko košta Sea Hero Quest VR?

Sea Hero Quest VR dostupan je besplatno.

Koliko mi je memorije potrebno za podizanje igre Sea Hero Quest VR na mojem uređaju?

Veličina igre Sea Hero Quest VR bit će približno 200 – 250 MB.

 

Stvarno želim sudjelovati u istraživanju, ali nemam VR naglavni uređaj. Mogu li igru igrati na internetu?

Nažalost, Sea Hero Quest VR ne može se igrati na internetu.

Sea Hero Quest mobile isto se tako može besplatno preuzeti u App Storeu i Google Playu.