ZA UGODNIJI RAZGOVOR

Želite naučiti strani jezik? Ovo su najbolje aplikacije za to

24.07.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Na brojnim stranim jezicima izgovor znači mnogo. Uzalud učenje riječi napamet, ako se u izgovoru pogriješi i to ispadne nešto sasvim krivo. Živjeti poput kakvog lokalca na putovanju je relativno jednostavno - no ne i pričati kao lokalac! Srećom u pomoć mogu uskočiti ove aplikacije

Zahvaljujući razvoju tehnologije i mogućnosti, danas je jezike moguće učiti i preko mobilnih aplikacija. Neke od njih mogu kontrolirati čak i kako kvalitetno se neka riječ izgovara. U nastavku slijedi Bloombergov odabir najboljih aplikacija za učenje jezika: 

Za one s kratkom pozornošću

Aplikacija Drops namijenjena je upravo onima koji nemaju mnogo vremena ili pažnje za detaljnim učenjem. Drops od korisnika traži svega nekoliko minuta dnevno, bez čitanja, bez tipkanja. Kako stvar funkcionira? 

Aplikacija pred korisnika stavlja niz različitih predmeta iz niza kategorija, u obliku bijelih ilustracija na jednostavnoj podlozi. Sve je jasno razumljivo, bilo da treba spajati predmete s njihovim riječima, bilo da treba otkrivati slova za vježbanje pisanja. Aplikacija Drops omogućuje učenje na jednostavan način, poput kakve igre. 

Što se negativnosti tiče, Drops se uglavnom fokusira na učenje imenica. Što se tiče ostatka stvari vezanih uz jezik, poput vježbanja izgovora i sličnog, tu nema baš ničega. Uz to blokovi od pet minuta ne mogu imati golemog utjecaja na učenje jezika - jer sve ide vrlo sporim tempom. Da se otključa neograničeno korištenje, valja platiti pretplatu (48 dolara godišnje). 

Za one koji žele zvučati poput lokalaca

Aplikacija Busuu bi mogla pomoći svima koji žele maksimalno iskoristiti mogućnosti današnjih tehnologija da nauče jezik poput lokalaca. Busuu je zapravo digitalni ekvivalent prijatelja iz inozemstva s kojima bi razmjenjivali pisma. Stvar funkcionira na principu razmjene. Ako primjerice želite naučiti francuski jezik, vaše vježbe izgovora ocijenit će studenti u Francuskoj, dok se zauzvrat traži vaše ocjenjivanje tuđih zadaća za vaš jezik. 

Pored 12 jezika, tu su i brojni dodaci koji omogućuju svladavanje nekih lokalnih značajki, poput karakterističnih izgovora i sl. 

Problem s ovom aplikacijom je to što su najbolje značajke zaključane - i potrebno ih je platiti. Mjesečno korištenje dođe kakvih osam dolara, dok je godišnja pretplata 45 dolara. 

Za one maksimalno posvećene cilju

Tko je uopće vidio govoriti o jezičnim aplikacijama a da se ne spomene Duolingo. Ova aplikacija ne donosi nikakva grandiozna obećanja, ali ni pretplatu. Namijenjena je onim upornima, koji malo po malo, vlastitim tempom žele naučiti neki od 23 strana jezika - potpuno besplatno. 

Duolingo pritom uči korisnike novim riječima, gramatici i korisnim vježbama. Za lakše upijanje stvari, aplikacija je u mnogim segmentima izvedena poput igre. 

Međutim, nije ni ovaj app savršen. Kome je najbitniji izgovor, vježbe vezane uz to bit će ponešto frustrirajuće - iako su istovremeno i pretjerano opraštajuće kad su posrijedi greške. Duolingo može označiti uspješan izgovor sve i da to nije bilo točno, piše Bloomberg

Za one koji vole klasične učionice

Tko preferira pristup poznat iz klasičnih učionica, mogao bi cijeniti Mondly. U pitanju je app koji se ne diči gamifikacijom ili prekrasnim dizajnom, već old school pristupom i sveobuhvatnošću. 

Osnovne lekcije će korisnika provesti kroz temelje razgovornog jezika (upoznavanje, predstavljanje), te će progresivno postajati sve zahtjevnije. Svaka od dvadeset tema traje nekoliko sati, a na korisniku je odluka koliko i kada želi učiti.

Kao i kod nekih ranijih slučajeva, Mondly je izvrstan - no za pristup svim lekcijama i najboljem sadržaju valja plaćati pretplatu (od 3,99 dolara mjesečno nadalje). Međutim, korisnici mogu birati među čak 32 jezika, među kojima su i neki rariteti...

Za one koji vole stvari nabrzaka i po potrebi

Priča koja leži iza Memrisea možda je kičasta, no gamifikacijski koncept u kojem se 'otključava vanjski kozmos' mogao bi upaliti mnogim korisnicima. Memrise pruža vrlo prilagodljiv sadržaj, u sklopu kojega se prikupljaju bodovi, bedževi i koješta drugo. 

S praktične strane priče, Memrise se više bavi razvojem razgovornih vještina nego li nekim predefiniranim tehničkim stvarima koje valja bubati napamet.

Ovaj app nažalost ne pruža velike mogućnosti vježbanja izgovora, a konstantno će korisnike gnjaviti i da naprave nadogradnju na Pro izdanje po cijeni od 60 dolara godišnje. To će donijeti i nove mogućnosti poput brzinskog pregleda te produženih lekcija...