VRHUNSKA OPTIKA

Zeiss objasnio čuvenu oznaku T* na svojim objektivima

15.04.2016 u 07:23

Bionic
Reading

Na tržištu objektiva jednostavno ne postoji kvalitetna optika, a da se na njoj ne nalazi barem jedan zaštitni premaz. Neki od ovih premaza su doslovno 'znanost za sebe', no zajednička točka im je smanjenje refleksija. Zeiss, poznati igrač u svijetu fotografije, objasnio je što se krije iza jednog od najpoznatijih takvih premaza - T*

Zeiss (ili bolje rečeno dvojac Vladan Blahnik i Benjamin Voelker) je napokon otkrio tehničku stranu priče, koja je zanimala mnoge fotografske entuzijaste diljem svijeta. Izum AR (anti-reflective) premaza je jedan od najbitnijih inovacija 20. stoljeća, kad je riječ o optičkim sustavima. Oni su prvi puta osmišljeni prije čak 80 godina, a gdje drugdje no u Zeissu.

Tada ih se zvalo 'transparency optics', ili kraće T-optika ili T-premaz. Oni su počeli od jednostavnih i jednoslojnih premaza u višeslojna 'čuda' kakva se poznaje danas, no nije trebalo dugo čekati na višeslojne premaze. Upravo njih se u Zeissu još T*-optikom, gdje je simbol označavao višestruki premaz i najkvalitetnija svojstva.

Blahnik i Voelker su odlučili u tehničkom papiru objasniti koje su prednosti korištenja takvih premaza, ali i detaljan opis ponašanja optičkih sustava u razvoju premaza. .pdf dokument od 75 stranica sasvim sigurno će zadovoljiti entuzijaste i znatiželjnike koje zanima na koji način se optička svojstva objektiva mogu drastično poboljšati korištenjem posebnih premaza.