SAMO POSAO, MOLIM

Zašto je besmisleno treniranje strogoće na saborskim tabletima

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 16:34
  • Objavljeno 21.12.2016 u 16:00
Sabor računala mobiteli pametni telefoni

Sabor računala mobiteli pametni telefoni

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Moguće je blokirati aplikacije na uređajima namijenjenima saborskim zastupnicima, ali to je besmisleno', upozorava Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost, komentirajući najavu predsjednika Sabora Bože Petrova da na novim tabletima zastupnici neće moći zabušavati tvitajući, 'viseći' na fejsu... Postoje jednostavnija i jeftinija rješenja

Nakon što se pohvalio time da su ukidanjem nabave laptopa zastupnicima i drugim mjerama uštedjeli gotovo milijun kuna predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je da su nabavljeni tableti za saborske zastupnike te da ih pripremaju kako bi služili 'samo onim funkcijama potrebnim za rad u Hrvatskom saboru'.

'Bit će ih moguće koristiti za pregledavanje sadržaja, prijedloga zakona i akata, pretraživanje i pisanje zapisnika. Neće biti moguća uporaba u osobne svrhe', kategorično je ustvrdio Petrov.

Predsjednik Sabora, dakle, želi da zastupnici uređaje ne koriste kako bi za dugih saborskih zasjedanja bili na Facebooku, tvitali, čitali online izdanja novina i igrali igre, već se ozbiljno bacili na posao. Je li to uopće izvedivo?

'Blokiranje aplikacija i alata kakvo najavljuje Petrov moguće je, ali je besmisleno', smatra stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić, upozoravajući da se posao zastupnika ne sastoji se samo od 'češljanja' zakona, već trebaju moći, primjerice, pratiti medije, komunicirati, surađivati…

Usto, iskustvo govori da je takve blokade često moguće zaobići na različite načine, čemu će se vjerojatno domisliti barem pokoji saborski zastupnik.

Podsjetimo, riječ je o 151 tablet računalu za koje je Sabor raspisao javni natječaj 15. studenog, s rokom dostave ponude do 23. studenog. Postupak je obavljen prilično brzo, čini se, jer je predsjednik Sabora manje od mjesec dana kasnije mogao javno potvrditi da su računala već u procesu pripreme za isporuku zastupnicima.


Čemu će sve Petrov uskratiti pristup zastupnicima? U odgovoru na tportalov upit iz saborske su Službe za medije naveli da će zastupnicima na novim tablet računalima biti omogućen pristup svim postojećim aplikacijama i alatima potrebnim za kvalitetnu pripremu za plenarni rad, a što uključuje pristup aktima u zakonodavnoj proceduri, mogućnost bilježaka uz akte, pristup internetu i e-mailu, uz ograničenja u pogledu instaliranja komercijalnih aplikacija (igrice i slično).

Konkretna tehnološka i tehnička rješenja još nisu odabrana, već će biti precizirana u dogovoru s nadležnom stručnom službom Hrvatskog sabora.

Drugim riječima, još se ne zna čemu će sve i kako saborskim zastupnicima biti zapriječen pristup da bi se osigurala maksimalna produktivnost. Bit će zanimljivo vidjeti kako će to izgledati u praksi, ali riječ je o potezu koji nije promišljen.

Prijenosna tablet računala doista su zgodni uređaji za pregled dokumenata i multimedijalnih sadržaja. No puno manje su praktična za unos sadržaja. Usputne bilješke još i mogu proći, ali opširnije opaske, komentari i tekstovi dulji od objave na Facebooku prilična su gnjavaža.


Moguće je, naravno, na njih spojiti tipkovnicu i miš kako bi se olakšalo i ubrzalo pisanje, ali to bi podiglo trošak nabave, smanjilo uštedu i učinilo te uređaje manje praktičnima za korištenje.

Ako je glavni cilj bio uštedjeti na materijalu i vremenu koji se troše na printanje i distribuciju dokumenata, to se moglo i bez nabave novih računala.

Jednostavnije je (a dugoročno i jeftinije) napraviti jedinstven repozitorij radnih saborskih materijala u računalnom oblaku (privatnom, javnom, mješovitom), kojem bi zastupnici mogli pristupati po potrebi s bilo kojeg uređaja, službenog ili privatnog (uz primjenu odgovarajućih sigurnosnih rješenja).

Dvojbeno je to što je jedini kriterij bila najniža cijena, umjesto da se pozornost obratila i na, primjerice, količinu ugrađene memorije i RAM-a

Kao i to što se tablet računala za zastupnike nabavljaju u isto vrijeme u kojem srednjoškolci u Metkoviću crowdfundingom prikupljaju novac da bi njihova škola dobila 3D printer...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!