U OPATIJI

Započeo 47. Međunarodni ICT skup MIPRO

22.05.2024 u 15:44

Bionic
Reading

U Opatiji je u srijedu otvoren 47. Međunarodni ICT skup MIPRO, a jedna od tema kojom će se baviti sudionici skupa je strojno simultano prevođenje na mnogo jezika

Prije otvaranja skupa priređena je konferencija za novinare programskog odbora MIPRO-a, koja je prenošena putem zoom platforme s prijevodom na 58 europskih jezika. Predsjednik programskog odbora Karolj Skala istaknuo je tom prigodom da taj skup svake godine nastoji primijeniti neku od najsuvremenijih tehnologija.

Svi koji žele pratiti prijenos na zoom platformi mogu pratiti na jeziku koji odaberu. Ova tehnologija pruža dugoročne razvojne mogućnosti, uklanja jezičnu barijeru, ubrzava komunikaciju i ostvaruje stav da su svi jezici u EU ravnopravni, rekao je Skala.

Ustvrdio je da je skup MIPRO jedan od važnijih ICT skupova u regiji. Ove godine će se na njemu izložiti više od 400 radova u sklopu 18 različitih konferencijskih blokova, rekao je. Kazao je i da je skup tijekom godina postao konferencija koja se bavi ne samo uskim područjem informatičko-komunikacijskih tehnologija, nego i pravnom regulativom, posebno važnom u sve većoj važnosti umjetne inteligencije i njene primjene, čemu treba prilagoditi pravne okvire.

Najavio je dodjelu nagrada MIPRO-a i ove godine, nakon što su prošle godine prvi put dodijeljene. Ove godine se uručuju u pet kategorija, a jednu od njih dobio je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Ferenc Krausz, rekao je Skala. Njegovo otkriće omogućit će razvoj kvantnih računala, što će značiti veliku promjenu, omogućiti izuzetno povećanje mogućnosti stvaranja i obrade podataka, a to će još unaprijediti umjetnu inteligenciju.

Skala je najavio da će središnja tema skupa MIPRO sljedeće godine biti demokratizacija znanstvenog izdavaštva, odnosno nužnost što veće brzine objavljivanja znanstvenih radova, kako bi bili dostupni što većem broju korisnika, u što kraćem razdoblju od nastanka.

U sklopu svečanog otvaranja Oliver Oberst iz IBM-a je održao plenarno predavanje na temu 'Kvantno računalstvo: kvantni skok u budućnost', te je održan okrugli stol na temu 'Pametna vizija budućnosti'.

sve osim nogometa