KLJUČEM DO VPN-A

'Zaključajte' svoju privatnost

don't snoop me bro

don't snoop me bro

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Osigurati sigurnu vezu na internetu više nije samo stvar telefonske linije, već i gomile programa koji bi trebali korisniku omogućiti barem trunku privatnosti u svijetu u kojem svi špijuniraju sve

Otkako je Edward Snowden otkrio što sve američka NSA može napraviti i što sve radi, sve je više ljudi zabrinuto za vlastitu sigurnost na internetu.

Na stranu virusi, trojanci i različiti hakeri, činjenica da i njihova vlada 'njuška' po njihovoj internetskoj vezi mnoge je natjerala da potraže alternativne načine zaštite.

Većinom se radi o instalaciji različitih programa za enkripciju podataka ili korištenju posebnih VPN sustava. No postavljanje takve sigurne veze ipak zahtijeva bolje poznavanje rada na računalu.

Američka ekipa koja se okupila pod imenom 'Don't Snoop Me Bro', osmislila je sustav koji je mnogo jednostavniji, a trebao bi biti i sigurniji od obične softverske enkripcije podataka.

Kako piše Digital Trends, radi se o gadgetu koji se priključi na internetsku liniju između rutera i vanjske internetske veze, a koji bi trebao enkriptirati sve podatke koji se šalju 'van kuće'.

'DSMB Tunnel', kako se napravica koja izgleda poput kutije zove, stvara virtualnu privatnu mrežu (VPN) zahvaljujući kojoj su korisnikove aktivnosti na internetu maskirane od znatiželjnih očiju. Za uspostavljanje VPN-a dovoljno je uključiti računalo i okrenuti ključ, da, fizički ključ, na samoj napravi.

Ako se ne uspostavi sigurna veza, sustav će blokirati sav internetski promet kako korisnik ne bi nehotice poslao osjetljive podatke putem nesigurne veze. Uz to, sam operativni sustav i programi za enkripciju temelje se na otvorenom kodu, što omogućava svakom korisniku da doradi postavke po svojoj želji.

Iako je ideja osobnog VPN-a već poznata, u DSMB-u smatraju DA je njihov uređaj jeftiniji od komercijalno dostupnih.

Cijeli je sustav još u fazi testiranja i prikupljanja sredstava za masovnu proizvodnju. Iz DSMB-a navode kako testiraju slanje podataka kroz 16 različitih zemalja (među kojima nema Hrvatske), a za sredstva se bore na Indiegogou

Za sad im kampanja baš i ne ide najbolje, jer su u gotovo mjesec dana skupili tek 10 posto od traženih 65 tisuća dolara (364,5 tisuća kuna).

Tako se čini da, koliko go 'DSMB Tunnel' bio zgodno rješenje za instant sigurnu internetsku vezu, ipak neće u masovnu proizvodnju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!