APPLE

Stigao je novi iOS, a s njime i nekoliko vrlo neobičnih značajki

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.05.2020 12:31
  • Objavljeno 21.05.2020 u 12:31
tportal

Izvor: Apple / Autor: Apple

Najnovija verzija mobilnog operativnog sustava donosi nekoliko ključnih noviteta, uključujući lakše otključavanje smartfona (kad imate masku) i dugo iščekivani Googleov i Appleov API za provjeru rizika od zaraze koronavirusom

Apple je upravo izbacio najnoviju verziju mobilnog operativnog sustava. IOS 13.5 donosi dvije ključne značajke koje su izravni rezultati globalne borbe protiv koronavirusa. Prva je olakšano otključavanje uređaja Face ID-jem u slučaju da nosite masku, a druga je kolaborativna Googleova i Appleova softverska podloga za aplikacije koje prate opasnost od infekcije koronavirusom.

Podsjetimo, ako ste do sad pokušali otključavali iOS uređaj dok imate masku na licu, trebali ste čekati par sekudni da uređaj shvati da ste 'maskirani', nakon čega bi vam se ponudila mogućnost otključavanja zaporkom. Dolaskom iOS-a 13.5, samo ćete trebati povući prstom od dna prema vrhu ekrana i odmah ćete dobiti mogućnost unosa zaporke.

iOS 13.5 također uvodi Appleov i Googleov API za praćenje rizika infekcije, što otprilike znači da ćete, ako to želite, moći skinuti aplikacije koje omogućavaju mjerenje rizika od infekcije praćenjem kontakata i obližnjih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Sustav je, naglašava Apple, potpuno neaktivan sve dok vi ne instalirate neku aplikaciju koja ga koristi.

Apple i Google će u nekom trenu API ugraditi izravno u operativne sustave svojih telefona, što znači da ćete moći dobivati podsjetnik o izlaganju koronavirusu makar nemate instalirane aplikacije koje to rade.

Za kraj, tu je još jedna sitna ali bitna nadogradnja koja omogućava isključivanje opcije koja u grupnim FaceTime razgovorima automatski mijenja veličine prozorčića sa sugovornicima zavisno o tome koja osoba govori.

  • +3

Upoznajte Apple iPhone SE 2020

Izvor: Apple / Autor: Apple

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!