POKUŠAJ PRIJEVARE

Zagrepčane za vikend masovno zvali sa Šri Lanke: HAKOM objasnio što učiniti u tim situacijama

20.02.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Proteklog vikenda mnogih hrvatskih građana sjetili su se njihovi 'daleki prijatelji' sa Šri Lanke pa ih stali nazivati. Neki su dobili čak desetak poziva

'U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen', rekao je za N1 jedan Zagrepčanin.

Već je i ranije imao iskustava s pozivima s nepoznatih brojeva iz inozemstva pa je i kanonadu ovih sa Šri Lanke ignorirao. Svih deset brojava s kojih su ga otamo zvali smjesta je blokirao.

I HAKOM tijekom vikenda dobio dvije prijave

Svi ti brojevi, kaže, bili su sličnog formata. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni brj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je naš čitatelj zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) rekli su nam da su dobili slične prijave. 'Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki', odgovorili su iz HAKOM-a za N1.

'Prijavite takav poziv i blokirajte broj'

Ako je Zagrepčanin primio desetak poziva, a HAKOM-u su stigle još dvije prijave, može se zaključiti da je bilo znatno više neprijavljenih sumnjivih poziva sa Šri Lanke. Očito se radilo o pokušajima telefonskih prijevara.

'Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru', poručuju iz HAKOM-a.

Jednom ranijom sličnom prilikom, iz HAKOM-a su savjetovali korisnike pametnih telefona da u takvim slučajevima mogu sami intervenirati blokiranjem poziva s telefonskog broja s kojeg ih se ometa i očito pokušava uvući u prijevaru. 'To je zgodno koristiti ako dobivate više neželjenih poziva s istog broja dok operatori ne blokiraju broj', kazali su.

Dolazni pozivi se ne naplaćuju

Na pitanje hoće li korisnici imati ikakvih troškova ako se jave na sumnjive brojeve iz inozemstva ili naknadno uzvrate poziv, u HAKOM-u naglašavaju da se u Republici Hrvatskoj dolazni pozivi ne naplaćuju.

'Ako su se korisnici javili na poziv, neće imati dodatne troškove, ali u slučaju da su uzvratili poziv tada se isti naplaćuje sukladno cjeniku operatora čije usluge koriste. S obzirom da se radi o udaljenoj destinaciji radi se o nešto većim cijenama naspram cijena prema okolnim non-EU zemljama', upozorava HAKOM.