OBJAVLJENI DETALJI

Gotova istraga: Hanfa se oglasila o hakerskom napadu i krađi podataka

20.02.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pretrpjela je 23. siječnja 2024. kibernetički napad na svoj računalni sustav, čiji je cilj, prema dostupnim činjenicama i rezultatima okončane neovisne forenzičke istrage, bio onemogućiti redovan rad i djelovanje Hanfe. Sofisticiranom tehnikom izvršen je proboj na mrežni sustav kako bi se putem malicioznog koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacijskoj infrastrukturi, izvijestili su iz agencije

Kako navode, prema rezultatima forenzičke istrage, nema dokaza da je tom prilikom došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka iz sustava Hanfe. 'Napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije došlo ni do kompromitiranja računala zaposlenika Hanfe', navode iz agencije.

'Svoje ispitanike (fizičke osobe klijente naših subjekata nadzora, vanjske suradnike, kandidate u natječajnim postupcima, svoje bivše zaposlenike, podnositelje upita, potpisnike dokumenata, fizičke osobe koje se nalaze u registrima u našoj nadležnosti) i subjekte nadzora želimo dodatno obavijestiti da ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava Hanfe i neovlašteno upotrijebljeni ili da je obavljena bilo kakva druga obrada osim njihova zaključavanja. Zaključani podaci nisu dostupni napadaču i trećim osobama', ističu iz Hanfe.

'S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatičke infrastrukture poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenata. Nakon sveobuhvatne analize izrađen je dodatan plan podizanja razine informacijske sigurnosti, izvršen je pregled svih korisničkih računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifikacije po pojedinim sustavima. Pokrenut je plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativnih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosnim standardima.

Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom narednog razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe. Stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports) i drugih servisnih sustava (SRPI i ROL) prioritet su u oporavku vanjskih servisa. Građani i subjekti nadzora i sada mogu provjeriti pružatelje financijskih usluga u registrima dostupnim na internetskoj stranici Hanfe te koristiti druge njima važne sadržaje', izvijestili su iz agencije.

Hanfa će po završetku oporavka informacijskog sustava također revidirati mjere za redovitu provjeru sigurnosti informacijskog sustava, koje uključuju i provedbu neovisne vanjske revizije te testiranje digitalne operativne otpornosti.

'Za sve upite u vezi s obradom osobnih podataka možete nam se obratiti putem e-maila privatnost@hanfa.hr. Riječ je o podacima kao što su ime, prezime, adresa, OIB, datum rođenja, podaci iz police osiguranja ili ugovora o nekoj drugoj financijskoj usluzi te drugi podaci o fizičkim osobama koje su ujedno naši subjekti nadzora', navode iz Hanfe.