MRCINA

Zagrebu jedno od najjačih superračunala u regiji

17.03.2014 u 19:10

Bionic
Reading

Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki s po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Ukupno, 216 jezgri, 4,6 terabajta radne memorije i 42 terabajta memorije za pohranu

Integrating research in molecular life sciences at the University of Zagreb (Integra-Life) istraživački je projekt Sveučilišta u Zagrebu koji se financira sredstvima Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije, u sklopu potprograma Reg-Pot. Vrijedan je 3,2 milijuna eura (gotovo 25 milijuna kuna).


Okosnicu projekta čini pet istraživačkih skupina sa Sveučilišta u Zagrebu, odnosno istraživači s Farmaceutsko-biokemijskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Nakon završetka projekta kupljena oprema ostat će u Zagrebu.

Kupljeno superračunalo namijenjeno je poboljšanju interdisciplinarnih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u područjima glikoproteomike, epigenetike, genetičkog inženjerstva, biokemije i računalne biologije te omogućuje snažnije povezivanje s međunarodnim partnerima.

'Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki sa po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru.

Zahvaljujući tehnologiji SSI (single system image) koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ukupne značajke ovog računala penju se na impresivnih 216 jezgri i čak 4,6 terabajta radne memorije.

Uz diskovni sustav od 42 terabajta, ovaj sustav spada u sam vrh regionalnih infrastruktura zasnovanih na velikom memorijskom kapacitetu', rekao je Kristian Vlahoviček, član projektnog tima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

'Analiza podataka postaje usko grlo u većini područja molekularnih bioznanosti, a novim pristupima u analizi molekularnih podataka dolazi se u posljednje vrijeme do izuzetno važnih otkrića u biomedicini, biotehnologiji i molekularnoj biologiji', naglasio je Gordan Lauc, voditelj projekta Integra-Life s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Superračunalo SGI UV2000 (klikni za uvećanje)


Novi pristupi analizi koji uključuju složene statističke metode ali i sama količina podataka tako predstavljaju veliki izazov za kapacitete računalnih resursa, pogotovo u području radne memorije i skladišnog prostora za podatke.

Sveučilišni računski centar udomio je i osigurao uvjete za rad superračunala nabavljenog za potrebe projekta Integra-Life, a ono će, uz ostalu naprednu računalnu infrastrukturu Srca, biti na raspolaganju i drugim korisnicima sa Sveučilišta i iz sustava znanosti koji imaju potrebe za zahtjevnim računanjima, a koja podrazumijevaju nestandardno veliku količinu memorije.

Više informacija potražite na stranicama projekta Integra-Life