TECHNOVATION CHALLENGE

Za što se to bori 11 tisuća mladih programerki?

06.07.2017 u 11:46

Bionic
Reading

Dvanaest timova, izabranih među jedanaest tisuća djevojaka iz sto država, u sklopu globalnog natjecanja u izradi mobilnih aplikacija pokušat će se izboriti sa svoj dio nagradnog fonda vrijednog 145 tisuća američkih dolara

Kad je skupina od pet tinejdžerica iz Kisuma u Keniji prvi put vidjela posljedice koje je običaj ženskog obrezivanja imao na njihovu zajednicu, odlučile su nešto poduzeti. Oformile su tim nazvan Restorers i izradile iCut, aplikaciju za operativni sustav Android namijenjenu borbi protiv tog barbarskog čina. 

Aplikacija cilja djevojke koje su već bile žrtvom obrezivanja ili bi to mogle postati kako bi im pružila informacije, pomoć i moralnu podršku. Putem aplikacije moguće je prijaviti slučajeve te vrste zlostavljanja, uključujući i posebno dugme kojim se mogu poslužiti žene u neposrednoj opasnosti. 

Tim Restorers je među finalisticama natjecanja Technovation Challenge, globalnoj inicijativi neprofitne udruge Iridescent koja se bavi promicanjem STEM edukacije među djevojkama starim između 10 i 18 godina te poticanjem na korištenje tehnologije pri rješavanju problema u zajednici. 

Tema natjecanja: UN-ovi Ciljevi održivog razvoja

Ove je godine u natjecanju sudjelovalo 11 tisuća djevojaka s 1.100 aplikacija. Tema su bili Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Aplikacije su morale pokriti bar jedno od područja na koja su Ciljevi fokusirani: smanjenje siromaštva, kvaliteta obrazovanja, dobro zdravlje i blagostanje, klima, mir i pravda te ravnopravnost spolova.

Radeći u timovima s do pet članica djevojke su stvarale aplikacije i koristile poslovno planiranje kako bi ih pokrenule i predstavile. Savjetovalo ih je više od dvije tisuće mentora, među kojima je bilo i 85 volontera iz Googleovog projekta Made with Code

Izvor: Društvene mreže / Autor: CODE GIRL

Do finala, koje će biti održano od 7. do 12. kolovoza u Googleovom sjedištu u Mountain Viewu (Kalifornija, SAD), dospjelo je 12 timova. Tijekom World Pitch Summita dobit će priliku predstaviti svoje ideje i projekte te pokušati zainteresirati investitore i potaći fakultete na dodjelu stipendija. 

Prvonagrađeni timovi u obje kategorije (juniorke, seniorke) dobit će po deset tisuća američkih dolara. Pet finalista očekuje po pet tisuća dolara u svakoj kategoriji, a još po šest timova bit će nagrađeno s po 2.500 dolara.

Tijekom osam godina postojanja kroz program Technovation prošlo je više od 10 tisuća djevojaka iz cijelog svijeta.