NISU SVI JEDNAKI

Ovo je 10 programerskih poslova na kojima poslodavci neće štedjeti

 • Autor: D. J.
 • Zadnja izmjena 18.05.2017 07:33
 • Objavljeno 18.05.2017 u 07:33
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poslovi vezani uz razvoj softvera u nekom smislu možda nisu prestižni kao nekad, niti ih je jednako lako dobiti. S tim rečenim, tko god želi ući u taj svijet to može učiniti u bilo kojem trenutku - no opet vrijedi imati na umu kako nisu svi poslovni vezani uz stvaranje koda isti...

Zar ne bi bilo fenomenalno kada bi developeri iz svijeta igara zarađivali jednako kao inženjeri koji rade na bazama podataka? To ipak nije realno za očekivati. Industrija razvoja softvera jednostavno tako funkcionira, no postoje brojni segmenti u kojima poslodavci neće štedjeti i gdje će programeri biti itekako traženi i cijenjeni. 

Kad je riječ o poslovima za programere, brojni različiti opisi znaju značiti istu stvar, a dok je riječ o identičnim pozicijama u različitim tvrtkama, stvari se znaju postaviti potpuno drugačije. Ne treba posebno misliti na titulu u poslu u ovom segmentu, jer je proces više-manje općenito isti. Poslovi na koje treba usmjeriti pažnju ne bi trebali biti vezani uz titulu, već poziciju u industrijama poput financija, vlada i tzv. legacy sustava, piše MakeUseOf.

 1. Financije - u ovoj industriji vlada velika potražnja za pametnim programerskim glavama. Financijski sustavi su jedni od najnaprednijih na svijetu, a uključuju brojne složene algoritme, statističke analize i brdo podataka koje se obrađuje svakodnevno. Pri tom se posebno misli na segment sigurnosti i brzinu izvođenja operacija pa oni koji su voljni raditi u takvom intenzivnom okružju tu itekako trebaju potražiti posao
 2. Vlade - na svim mogućim razinama u funkcioniranju vlade su potrebni programeri. Bilo da je riječ tek o osnovnom održavanju sustava ili pak osmišljavanju potpuno novih, ovaj segment je vrlo širok i privlačan zbog stabilnosti i sigurnosti - iako možda nije najuzbudljivijeg karaktera za programera. 
 3. Legacy - dok tehnologija napreduje iz dana u dan i dok se većina developera fokusira na nove trendove, uvijek postoje tvrtke i stari sustavi za koje se treba brinuti na old-school način. MakeUseOf piše kako u ovom smislu postoje dvije grupe poslova, jedna vezana uz održavanje i proširenje legacy sustava te druga vezana uz prebacivanje takvih sustava na modernija izdanja. 

Mobilni svijet

Jedna od industrija u kojoj će itekako biti poslova u dogledno vrijeme je ona mobilna. Čovječanstvo se u potpunosti prebacilo na mobilne uređaje vezane na internet i uz mogućnost pokretanja aplikacija. Navodi se kako je industrija kao takva još nezrela, no stvari polako stižu na svoje mjesto. Kako bi se iskoristile prilike valja obratiti pažnju na mlade tvrtke i segment mobilnih igara.

 1. Startupi - tko želi unijeti zdravu dozu rizika u svoj život ne treba gledati dalje od posla u kakvoj mladoj tehnološkoj tvrtki. Oni ambiciozniji će imati priliku napraviti nešto iz temelja i nešto po čem će im se definirati karijera. Jasno, nije potreban nekakav vrtoglav uspjeh - no i umjerena doza će biti itekako cijenjena. 
 2. Mobilne igre - baš kao i mlade tvrtke, u igrama je brdo rizika. Moguće je proći mjesece i godine u razvoju bez konačnog uspjeha na tržištu, koje uopće ne mora biti vezano uz kvalitetu programiranja. No, u ovom smislu postoji i sigurnija ruta - traženje poslova u nekom od divova industrije kao što su Zynga, King ili EA Mobile. 

Mreža svih mreža

Posebna niša svijeta programiranja je razvoj weba. Ovisno o tipu koji odabere biti programer, čekaju ga različiti jezici i tehnologije:

 1. Front-end developer - se brine o dizajnu internetske stranice i dovodi je u život. Koriste se jezici JavaScript, HTML i CSS te implementira stvari koje stranicu čine interaktivnom i funkcionalnom. 
 2. Back-end developer - se brine s logikom i podacima internetske stranice. Uobičajeni jezici su PHP (Laravel), Python (Djagno), JavaScript (Node.js) i Ruby (on Rails).
 3. Full-stack developer - se brine o front-endu i back-endu te ujedinjuje obje ranije spomenute uloge. Riječ je o golemoj količini posla, no full-stack developeri su jako traženi i u pravilu imaju visoke plaće. 

Baze podataka

Bilo kakvo softversko rješenje koje uključuje baratanje podacima obično koristi baze podataka za njihovo smještanje. Inteligentno rješena baza podataka je potrebna kako bi se smanjila složenost, povećale performanse i osigurale da je pristup toj bazi moguć na brz i jednostavan način, neovisno o tom odakle se pristupa. 

Baze podataka obično idu rame uz rame s razvojem weba, no to nije jedini segment s kojim imaju doticaja. Vlade, neke organizacije i banke imaju goleme baze podataka, kritičnih za njihovo funkcioniranje. Programeri koji se specijaliziraju za ovaj segment sasvim sigurno će biti traženi i cijenjeni, zbog potreba tržišta. S tim rečenim, dvije su značajnije vrste baza podataka o kojima valja znati (idealno bi bilo oboje): 

 1. SQL - Ovo su tradicionalne baze podataka koje se već desetljećima koriste u raznoraznim segmentima. Dok je SQL jezik sam po sebi, postoje brojni menadžment sustavi, od kojih su najpopularniji MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server i SQLite
 2. NoSQL - Nerelacijske baze podataka pružaju veću proširivost, fleksibilnost i brzinu razvoja, no nauštrb integriteta i strukture. NoSQL je danas popularan u razvoju weba i mobilnih rješenja, no SQL je idalje općenito popularniji i traženiji. 

Neovisno o svemu, nakon odabira puta u karijeri programera napravljen je tek dio posla. Sljedeći dio kojim se valja zabaviti je pisanje idealnog CV-a, širenje i pronalazak kontakata te vlastiti razvoj koji će trajati za vrijeme cijele karijere. 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!