PAD PROFITA OD 66 POSTO

Za loše poslovne rezultate Nintendo krivi Appleov iPhone

31.07.2009 u 07:08

Bionic
Reading

Kralj ručnih igraćih konzola Nintendo objavio je izuzetno loše poslovne brojke za posljednji poslovni kvartal, a kao glavnog krivca navodi ne trenutačnu lošu globalnu ekonomsku situaciju, nego žestoku konkurenciju koju mu predstavlja Apple svojim iPhoneom i iPodom

Tijekom ove kalendarske godine, Nintendo očekuje pad profita prvi put u protekle četiri godine, a ovo predviđanje potvrđuju i neke već sada objavljene brojke. U razdoblju od travnja do lipnja ove godine, Nintendo je zabilježio operativni profit od 40,4 milijardi jena što je značajan pad usporedi li se ista brojka u prošlogodišnjem razdoblju kada je profit Nintenda iznosio 119,2 milijardi jena.

Kao glavnog krivca za pad profita u Nintendu vide Apple koji se predstavljanjem iPhonea te App Storea nakrcanog igrama raznih vrsta izdvojio kao značajan konkurent kompanije. Jednako tako, zahvaljujući boljem grafičkom čipu igre na iPhoneu 'su živopisnije', a uređaj je konkurentan i cijenom. Igre za iPhone stoje deset i manje dolara, dok je za igre za Nintendovu konzolu DS potrebno izdvojiti oko 30-ak dolara.

Do kraja poslovne godine, Nintendo planira prodati ukupno 26 milijuna konzola Wii te 30 milijuna konzola DS, a poboljšanje prodaje očekuje krajem ove kalendarske godine kada će u blagdanskom razdoblju predstaviti ponešto novih zanimljivih igraćih naslova.