RECENZIJA

Xperia Z1 Compact - drska mala perjanica

11.08.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Mala, ali ima sve. Sony je pokazao kako može uspješno smanjiti uređaj, a da pritom ne umanji performanse. Naprotiv - u nekim aspektima ovaj drski mali uređaj bolji je od svoje veće braće

Sa zaslonom dijagonale 4,3 inča (10,9 centimetara), Sony je Xperiju Z1 Compact smjestio u kategoriju između iPhonea i horde petoinčnih (12,7 centimetara) Androida, u kojoj nema puno konkurencije. No ovo je uređaj koji može bez problema odmjeriti snage s većima od sebe, pa i nadmašiti ih.


Izgleda dobro, a svidjelo mi se i kako leži u ruci. Taman kako treba. S aluminijskim okvirom, metalnim dugmadima i plastičnim stražnjim dijelom, istovremeno djeluje elegantno i robusno.

Možda se neće svidjeti poklonicima zaobljenijih uređaja, ali to je pitanje ukusa. Ako mene pitate, ovo je elegantan model koji će možda biti nešto privlačniji muškarcima, ali bez problema ga mogu zamisliti i u nježnijim ženskim rukama.

Iako je s 9,5 mm najdeblja u obitelji Xperia, to nije problem - manja je, pa je se može bez problema obuhvatiti. Pune dimenzije su joj 127 puta 64,9 puta 9,5 milimetara.

Teži 137 grama, što je dobro pogođeno - ne umara ruku ni nakon višesatnog korištenja.


Operativni sustav je Android 4.3 Jelly Bean. Nije najnovije izdanje, no iz Sonyja su obećali skoru nadogradnju na Kitkat. Ne mogu reći da me naročito smetalo što ga nisu odmah uvrstili, ali ne bih se bunio ni da jesu.

Da biste ga uključili, trebate dobro pritisnuti. Praktično - da se stvar ne uključi sama u džepu, ali počinje ići na živce ako ga trebate češće pokretati zbog bilo kojeg razloga.

Dugme za regulaciju zvuka smješteno je odmah ispod, što nije najsretnije rješenje. Istina, lako ćete do njega, ali znači da će se to ponekad događati i onda kad baš i ne želite.

Otpornost na vodu i prašinu jedan je od glavnih aduta. Vjerujem da će baš zbog toga steći velik broj poklonika, ne samo među onima koji se - zbog posla ili zabave - često nalaze izloženi atmosferilijama, već i među ljudima koji jednostavno ne žele previše razmišljati o mobitelu dok su na plaži, u čamcu, na brodu, tijekom džoginga ili rotacije u teretani...

Izvrstan zaslon, ali...

Sa zaslonom je bilo problema. Iako se u Sonyju hvale time da ga je moguće koristiti i u rukavicama (zahvaljujući posebnoj značajki), u više navrata se događalo da nije dobro - pa čak ni uopće - reagirao na dodir, jedan ili više njih.

Nije pomoglo ni temeljito čišćenje zaslona, niti drugi trikovi koji su mi padali na pamet. Jednostavno, u nekim bi trenucima prestao reagirati, i to bi bilo to. Ne bi potrajalo dugo, ali je svejedno bilo frustrirajuće.

Mimo toga, zaslon tipa IPS razlučivosti 1280 puta 720 piksela ponudio je jasnu i oštru sliku, dobrih kontrasta, koju se bez problema moglo gledati iz različitih kutova, i dok je bila izložena danjem svjetlu.

Zagreb tijekom veljače nije sunčan, na žalost, pa nisam mogao isprobati kako bi se ponašala u takvim uvjetima, no vjerujem da bi se dobro držala.

Kad sve ide glatko

Ispod haube ima četverojezgreni Snapdragon 800 na 2,2 GHz i dva GB RAM-a, što se itekako osjetilo u radu.

Instalirao sam više aplikacija koje redovno koristim, poput primjerice Foursquarea, uz predinstalirane kao što su Facebook, Gmail, Hangouts i YouTube te igru Ingress tvrtke Niantic Laboratories. Sve su funkcionirale besprijekorno, a glatko je išlo i prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju.

Zašto je igra važna, pitate se? Zato što je Ingress geolokacijska aplikacija za koju je potrebno stalno držati uključen mobilni internet i GPS, a koja također koristi i cijeli zaslon za prikaz mapa, pregleda opreme, animacija i medijskog sadržaja poput videa.

Jasno je da se baterija tijekom sudjelovanja u igri nađe na priličnoj kušnji, a ni procesoru nije lako, pogotovo ako se često prebacujete na druge aplikacije (recimo, Gmail).

Kod Xperije Z1 Compact to je posebno zanimljivo. Ne samo zbog baterije kapaciteta 2300 mAh (dosta velikog za tu klasu uređaja), koliko zbog štedljivog načina rada Stamina koji isključuje većinu funkcionalnosti kad se zaslon ugasi (s izuzetkom poziva i obavijesti).


Izdržljiva zvjerka

U zahtjevnom okruženju kakvo nudi Ingress baterija se pokazala iznimno izdržljivom, i to uz korištenje Stamine i bez nje. Omogućila je sate neometanog igranja, pri čemu treba spomenuti da se procesor (očekivano) ugrijao, ali manje nego kod brojnih drugih mobitela koje sam imao prilike probati.

Uz to, bilo je fora što sam mogao potpuno ignorirati kišu koja je cijelo vrijeme dosadno sipila.

Potpuno prazna baterija napunila se za nešto kraće od dva sata konvencionalnim načinom, s magnetskim dockom i brže. No o tome nešto više malo kasnije.

Ah, ti poklopci...

Koristio sam je i kao e-čitač na putu vlakom iz Osijeka u Zagreb. Izdržala je gotovo petosatno putovanje, iako sam pročitao materijal za roman dugačak 70 stranica i usput držao stalno uključen mobilni internet, odgovarajući na mailove i obavijesti na Facebooku.

Stoga se slobodno oslonite na to da će izdržati cijeli dan standardnog korištenja bez potrebe za punjenjem. Meni je to bilo i više nego dovoljno.

Zvučnik na dnu mobitela daje solidan zvuk, mada ništa spektakularno. Isto bih mogao reći i za kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja. Moguće je prigušiti pozadinsku buku za mikrofon, no nisam imao potrebe za tim.

Ima 16 GB ugrađene memorije, od čega je dostupno oko 12 GB. Možete to proširiti karticom mikroSD, ako vam ne smeta to što ćete morati svaki put otvarati i zatvarati poklopac kako biste došli do nje.

Utor za slušalice (3,5 mm) naime jedini je bez poklopca. Do ostalih utora nećete moći bez otvaranja poklopca, što je neizbježno ako želite imati vodonepropustan mobitel.

Magnetski dock? Svakako probajte

Možete, doduše, izbjeći korištenje ulaza za USB za punjenje mobitela ako nabavite magnetski dock. Dobio sam jedan na probu zajedno s uređajem i oduševio me. Jednostavan je za korištenje - trebate samo prikopčati punjač i smjestiti Xperiju Z1 Compact u ležište.

Uređaj se na ovaj način puni iznimno brzo, čak i dok ga koristite tijekom punjenja, a dock služi kao zgodno postolje dok gledate video ili čitate nešto. Jedina zamjerka je što je plastični dock izrazito lagan, pa bježi dok ga ne otežate mobitelom.

Moguće je da ćete se malo pomučiti sa stavljanjem i vađenjem kartice mikroSIM - meni je potonje prvi put uspjelo tek uz pomoć pincete jer je mali i pomalo nespretan. Ipak, i to bi se uz malo prakse moglo savladati.

Zabavne aplikacije za kameru

Ne mogu reći da me senzor stražnje kamere s 20,7 megapiksela naročito oduševio. U dobrim uvjetima fotografije su bile odlične, izraženih boja i s puno pojedinosti. Čim bi razina svjetla pala, isto bi se dogodilo i s kvalitetom.

Prednost je to što je moguće namjestiti balans bijele, što inače nije česta značajka  pametnih telefona. A i posebno dugme za fotografiranje pokazalo se praktičnim.

Za fotografiranje su na raspolaganju dvije glavne opcije: Superior Auto (namjestit će apsolutno sve umjesto vas) i Manual (dozvolit će da ponešto i sami namjestite). Između ostalog, tako možete prilagoditi kameru snimanju u uvjetima niskog osvjetljenja ili promijeniti fokus.

Kad sam već kod fokusa - znao je biti malo problematičan. Ne često, ali se događalo da nikako ne uspije fokusirati ono što sam želio uhvatiti fotografijom.

Od aplikacija za kameru, vjerujem kako će ona s proširenom stvarnošću (augmented reality) biti naročito privlačna onima koji imaju djecu ili se tek hoće malo zezati. Timeshift burst je koristan za odabir prave fotografije ako snimate nekoga ili nešto u pokretu.

Naporan si s tim ponudama, brate

Ne mogu reći da su me nativne aplikacije, kao što je Sociallife News, privukle na korištenje. Nisam baš bio sklon dati pristup većem broju servisa koje koristim samo jednoj aplikaciji. No to je stvar ukusa, pa ako vam se takve stvari sviđaju - samo izvolite.

Malo je bio naporan sa stalnim ponudama vlastitog softvera, poput onog koji pomaže pri pronalaženju izgubljenog uređaja, kao i onog vanjskih dobavljača.

Tipkovnica je u redu, no Xperia Z1 Compact bio je prvi smartphone koji me izluđivao s autocorrectom. Znao je biti nesnosno uporan i slati prijedloge koje sam odbio umjesto onih koje sam odabrao.

Ipak, unatoč manjim zamjerkama, Xperia Z1 Compact odličan je mobitel. Jedan od najboljih koje sam probao. Da sad kupujem pametni telefon, bila bi u najužem izboru.