BITKA ZA DOMINACIJU POČINJE

Watson postaje superračunalo za sve

15.11.2013 u 11:40

Bionic
Reading

IBM je najavio kako će njegovo superračunalo postati dvostruko moćnije te dostupno znanstvenicima, tvrtkama i široj javnosti putem interneta

Moći će ga koristiti tvrtke, akademici i razvojni programeri za mali dio dosadašnje cijene, koristeći IBM-ove stručnjake za područja poput računalne lingvistike za gradnju strojeva koji mogu tumačiti složene podatke i imati bolju interakciju s ljudima.

Znak je to, između ostalog, promjena u tehnološkoj industriji, koja se pomiče od složenih sustava koji koštaju milijune prema modelima 'plati i koristi', cjenovno dostupnijima manjim tvrtkama, pa čak i pojedincima.

Watson je IBM-ov adut u globalnoj borbi za premoć u računalstvu u oblaku. To je superračunalo, u razvoju već 14 godina, sustav umjetne inteligencije koji sam uči kako što bolje obraditi ogromne količine podataka i u njima pronaći skrivena značenja.

Osim kvizova, koristi ga se i u druge svrhe - recimo, za pregled podataka o pacijentima u potrazi za neočekivanom dijagnozom, osmišljavanje vježbi razgibavanja i kupovinu online, piše New York Times

Sličan projekt razvija i tvrtka Cycle Computing, koja je nedavno objavila kako je na skupini poslužitelja za 18 sati odradila projekt vezan uz pronalazak boljih materijala za solarne panele, za koji bi jednom serveru trebalo 264 godine.

Koštao ih je 33 tisuće dolara (oko 195 tisuća kuna), neusporedivo manje od 68 milijuna dolara (više od 401 milijun kuna), koliko se procjenjuje da bi trebalo platiti prije samo koju godinu. Najam deset tisuća računala koštao bi samo 90 dolara (oko 531 kunu) po satu.

U Amazonu procjenjuju kako bi iznajmljivanje tog sustava, pet puta moćnijeg od bilo kojeg drugog na svijetu, moglo donijeti više novca od prodaje knjiga i robe, što im sad donosi 51 milijardu dolara (oko 300 milijardi kuna) prihoda.

Google istovremeno, u suradnji s NASA-om, eksperimentira s kvantnim računalom, koje bi moglo biti i do 3600 puta brže od klasičnih.

Za IBM je to dovoljno ozbiljna prijetnja da potroši oko dvije milijarde dolara (oko 12 milijardi kuna) na kupnju tvrtke SoftLayer i preseli Watsona u računalni oblak.

No selidba u cloud ima i druge prednosti za IBM. Watson bi mogao brže rasti i razvijati se zahvaljujući većem broju interakcija s korisnicima.

Nije još jasno kako će naplaćivati za korištenje, ali čini se izvjesnim da će do promjene poslovnog modela doći. A bitka vlasnika superračunala mogla bi spustiti cijene i učiniti veću računalnu snagu dostupnijom.