POGLEDAJTE

Želite li vidjeti kvantno računalo?

14.10.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Zajedno s NASA-om i nekoliko sveučilišta, Google je pokrenuo projekt čiji je cilj iskoristiti kvantno računalo D-Wave Two za rješavanje nekih od najvećih računalnih problema

Klasično računalstvo, kakvo pogoni strojeve koje trenutno koristite, počiva na binarnom pristupu, koje se na osnovnim razinama odnosi na razlikovanje podataka po tome jesu li u stanju 1 ili 0.

Kvantno je računalstvo drukčije jer omogućuje promatranje podataka u oba ta stanja istovremeno, umjesto kruženja kroz linearne izračune. Drugim riječima, omogućuje određivanje niza mogućih rješenja istovremeno, uz manju potrošnju energije i znatno bržu obradu podataka, piše Mashable

Moguće je da će takav pristup unaprijediti naše razumijevanje promjene vremenskih prilika, teorijske fizike, pa čak i umjetne inteligencije. Googleu bi mogao pomoći pri razvoju boljih algoritama za pretraživanje interneta.

Kako slika govori više od tisuću riječi - a video vjerojatno i više od toga - u Googleu su napravili kratki dokumentarac u kojem objašnjavaju što je kvantno računalstvo i kako će ga koristiti za nova otkrića. Pogledajte: