PAMETNI TELEFONI

Više ih jednostavno nije briga - Google je izbacio službenu sliku novog Pixela 4

13.06.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Kompanija koja već godinama demonstrira spektakularnu nesposobnost skrivanja novih tehnoloških proizvoda digla je ruke i jednostavno svima odlučila prikazati kako izgleda Pixel 4 - nekoliko mjeseci prije službenog izlaska

U dosad neviđenom potezu, Google je potvrdio postojanje Pixela 4 mjesecima prije službene objave planirane za listopad. Tehnološki div je, štoviše, objavio službeni blog o telefonu i pridružio mu nekoliko tweetova sa službenog Googleovog Twittera. Tražite još? Objavili su i slike Pixela 4 koji, začudo, ima vrlo sličnu značajku kao i prvi renderi iPhonea 11. Zar to Google izbacuje slike telefona kojeg kopira nekoliko mjeseci ranije znajući da će Apple tradicionalno šutiti sve do službene objave novog iPhonea u rujnu? Moguće - no također vodite računa da vrlo slični dizajn izbočine za kameru ima i Huaweijev Mate 20 Pro.

Premda Google mudro šuti o povodu ove objave, insajderi smatraju da se iza svega ovoga nalaze tri potencijalna razloga.

1. Izbacili su slike telefona prije Applea i time se obranili od optužbi o kopiranju

Kao što smo već rekli i u samom uvodu, prva i vjerojatno najpopularnija teorija o uređajima nove generacije je da se Google pokušava obraniti od tvrdnje da je dizajn njihovog uređaja (ili barem okvira kamere) 'posuđen' od Applea. Naime, već nekoliko mjeseci obasipaju nas navodne slike iPhonea 11 koji ima kockasti okvir za kameru. Pošto iPhone izlazi u rujnu, a Pixeli obično mjesec dana nakon, lako bi bilo zaključiti da je Google 'posudio' Appleov dizajn. Kako bi spasili obraz, izdali su slike uređaja prije službene objave iPhonea znajući da će Apple do zadnje sekunde, kao svaki put do sad, poricati sve glasine o značajkama svojih telefona.

Google Pixel 3a i Google Pixel 3a plus Izvor: Screenshot / Autor: Google

2. Google mijenja datum izlaska uređaja

Četiri mjeseca prije izlaska je prilično puno vremena za objavu prvih slika novog uređaja. Postoji šansa da je Google razotkrio novi Pixel 4 sada zato jer će izaći ranije - kako bi dodatno konkurirao iPhoneu koji izlazi u rujnu. Ovo bi bio prilično čudan potez s obzirom da su Pixel 3A i 3A XL izašli u svibnju, a to je nešto što Google ne želi - pogotovo ako te uređaje planira prodavati bez nenamjerne konkurencije u obliku - vlastitog telefona.

3. Jednostavno su se prestali truditi

Google je prošle godine objavio Pixel 3, jedan od najlošije 'skirvanih' telefona svih vremena. Većina dućana dobila je prilično jasnu listu informacija o samom telefonu, te informacije su stigle do medija i što je najbolje od svega - većina glasina bile su istinite. Google se čak ismijavao sa situacijom pitavši gledatelje znaju li zbilja sve o Google Pixelu 3. Apsulutno ista priča bila je sa Pixelom 3A koji je također 'procurio u javnost' prije prezentacije na Google I/O-u.

U eri kada informacije o uređajima, pogotovo onim popularnijima, izlaze na sve strane, sve je teže skrivati informacije do datuma izlaska i iskreno - čini nam se da je Google jednostavno odustao i slike objavio mjesecima prije službene objave. Tko zna, možda ćemo za značajke telefona također saznati puno prije službene prezentacije - i to od samog Googlea.