VIDEO PREGLED 2022

[VIDEO] Od Jamesa Webba do puta na Mjesec: NASA u najnovijem videu slavi godinu dana iznimnih znanstvenih otkrića

15.12.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija je u video-presjeku 2022. ponosno predstavila svoja najveća dostignuća

Iza nas je još jedna uspješna godina za NASA-u i njihove međunarodne partnere. Agencija je, kako bi proslavila, izbacila video u kojem možemo vidjeti neke od njihovih najvećih znanstvenih dostignuća u godini popraćenih govorom voditelja NASA-e Billa Nelsona održanog tijekom događaja na sveučilištu Rice u Houstonu u Teksasu.

  • +21
NASA-ina letjelica Ingenuity Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Sudeći prema dvominutnom videu, najvažniji trenuci 2022. uključuju slike koje je prema Zemlji uspješno poslao novi teleskop James Webb, kao i uspješno preusmjeravanje dvostrukog asteroida (DART) zabijanjem letjelice u svemirsku stijenu. Očitanja tog sudara omogućit će znanstvenicima da razviju učinkovitije sustave za obranu Zemlje od opasnih svemirskih stijena, piše Digital Trends.

  • +4
NASA DART Izvor: Profimedia / Autor: Bill Ingalls/Nasa / Zuma Press / Profimedia

Rover Perseverance je u međuvremenu u društvu helikoptera Ingenuity nastavio istraživati Mars, dok su astronauti nastavili rad i istraživanje na ISS-u oko 402 kilometra iznad našeg planeta.

NASA je također nakon hrpe odgađanja konačno uspjela i lansirati najmoćniju raketu do sad. SLS sustav igrat će vrlo važnu ulogu u novoj eri ljudskog istraživanja svemira koje je počelo sa testnim lansiranjem u listopadu u sklopu misije Artemis I. SLS je prema Mjesecu izbacio letjelicu Orion koja je tijekom leta prošišala samo 129 kilometara iznad Mjesečeve površine te se nakon toga uspješno vratila na Zemlju 11. prosinca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Uspješno putovanje predstavlja još jedan korak prema misiji s posadom koja je planirana za budućnost, kao i novo slijetanje astronauta na Mjesec.

'Nova generacija - generacija Artemis - je spremna. Spremna da vrati čovječanstvo na Mjesec i povede nas dalje nego ikad do sad - na Mars.'

  • +3
Očaravajući pogled u svemir sniman teleskopima James Webb i Chandra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

'Nastavimo potragu istraživanja svemira i pronalaženja zajedništva u otkriću, kako bismo svi mogli nastaviti sanjati izvan mogućeg koje će jednog dana postati stvarnost te omogućiti da proputujemo nedirnutim terenom nekad nedosežnih zvijezda' rekao je Nelson.