ZAŠTITA USJEVA

Što to Monsanto radi s umjetnom inteligencijom?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 20.06.2017 13:40
  • Objavljeno 20.06.2017 u 13:40
Kukuruz je samo jedna od biljki kojima je potrebna zaštita od nametnika

Kukuruz je samo jedna od biljki kojima je potrebna zaštita od nametnika

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poljoprivredno-biotehnološki div Monsanto ovih dana je objavio kako su ostvarili partnerstvo s tvrtkom Atomwise, poznatom po razvoju rješenja na području umjetne inteligencije. Suradnjom će se u istraživanju i razvoju umjetne inteligencije pokušati pronaći bolji i kvalitetniji načini zaštite usjeva

'Iz sezone u sezonu, poljoprivrednici diljem svijeta se susreću s brojnim izazovima koje stvaraju štetočine i bolesti usjeva. Istovremeno, za komercijalizaciju prosječnog proizvoda za zaštitu usjeva potrebno je do 11 godina razvoja i više od 250 milijuna dolara', navodi Jeremy Williams, direktor Monsantovog odjela za poljoprivredne inovacije. 'Otkrivanje novih rješenja je od kritične važnosti, a suradnja s Atmowiseom će pomoći u donošenju novih metoda zaštite poljoprivrednicima na brži način.'

Atomwise je tvrtka čiji je program otkrivanja molekula s točno određenim učinkom pomoću umjetne inteligencije još uvijek mlad, no već sada ima partnere u nizu akademskih institucija, uključujući i Stanford. Tzv. deep-learning algoritmi bi se u ovom partnerstvu trebali iskoristiti za učinkovitije traženje molekula s određenim učinkom, što bi moglo drastično smanjiti vrijeme i troškove razvoja za nove poljoprivredne proizvode. 

Dovoljno je reći da superračunala u kombinaciji s ovakvim algoritmima mogu tražiti i analizirati milijune različitih molekula istovremeno te pronaći točno ona svojstva kakva znanstvenici traže. Uobičajene metode pokušaja i pogreške jednostavno traju predugo i traže goleme ljudske i financijske resurse. 

Tehnologijom AtomNet iz Atomwisea, omogućit će se brzi prelazak prvog koraka pronalaska odgovarajućih spojeva koji bi mogli poslužiti za razvoj novih sredstava za poljoprivredu. 

Prehranjivanje rastuće populacije je hitan prioritet za globalno zdravlje, koji nas poziva da iskoristimo svaku raspoloživu tehnologiju

Kako bi uspjeli u tome, u Atomwiseu navode kako su uzeli sve što su naučili iz borbe sa smrtonosnim ljudskim bolestima korištenjem umjetne inteligencije te će to znanje iskoristiti za borbu protiv štetočina koje stvaraju probleme u opskrbi hranom diljem svijeta. 

Ovim potezom je Monsanto postao i prva tvrtka poljoprivredne industrije koja je ostvarila partnerstvo s Atomwiseom, i među prvima koje će se služiti umjetnom inteligencijom za poboljšanje poljoprivrede. 

'Kombiniranjem Atomwiseovih naprednih sustava umjetne inteligencije s Monsantovim iskustvom u razmnožavanju biljaka, biotehnologiji, zaštiti usjeva i podatkovnim znanstvenim platformama, zajedno možemo razviti tehnologije koje će poljoprivrednicima omogućiti da lakše uzgajaju i štite usjeve, a istovremeno brinemo o društvu općenito kroz niz izazova iz svijeta ekologije', dodao je Williams.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!