NEOBIČNI SUSRET

Uz Zemlju će uskoro protutnjati asteroid veličine Empire State Buildinga, pratite njegov prolaz uživo

25.10.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Svi znatiželjni astronomi amateri će danas uz pomoć teleskopa moći promatrati masivnog kozmičkog putnika dok prolazi na 16.2 mjesečevih udaljenosti od Zemlje

Masivni asteroid veći od najveće zgrade na svijetu proći će blizu našeg planeta, a moguće ga je pratiti zahvaljujući Virtual Telescope Projectu (VTP).

VTP je javno dostupna usluga koju vodi astronom Gianluca Masi. VTP se sastoji od nekoliko robotskih teleskopa koji su dostupni na daljinu u pravom vremenu i koji sve što snime prenose internetom. Tamo će se put asteroida 162082 (1998 HL1) moći pratiti uživo i to od 19 sati, odnosno 20 minuta prije nego što objekt najviše priđe Zemlji.

  • +7
Najbolje fotografije svemira Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / JLP

Stijena veća od najviše zgrade na svijetu

Svemirska stijena čiji se promjer kreće oko 990 metara u tom će trenu od Zemlje biti udaljena 0.04155 astonomskih jedinica, odnosno 6,215,791 kilometara - oko 16 puta više od udaljenosti između Mjeseca iz Zemlje. Brzina kretanja bit će joj oko 40.234 km/h.

1998 HL1 se smatra potencijalno opasnim objektom, kao i svi objekti na manjoj udaljenosti od 0.05 astronomskih jedinica (7,479,894 kilometara) od Zemlje te koji imaju promjer veći od 140 metara.

Astronomi amateri bi također trebali baciti pogled prema nebu gdje, prema Masiju, ovako velik objekt na ovako maloj udaljenosti od Zemlje nije nešto što se može vidjeti svakog dana.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gian Masi

'Potencijalno opasni kozmički objekt kojeg je moguće vidjeti pomoću teleskopa je vrlo rijetka pojava' komentirao je Masi. 'U prošlih 12 mjeseci u blizini smo imali smo još samo dva gosta slične veličine.

Ako imate teleskop, Masi je izdao mapu pomoću koje asteroid možete locirati i pratiti tijekom njegovog preleta, s naglaskom da ćete ga lako moći prepoznati zato jer se kreće.

'Ako imate dobar digitalni fotoaparat, moći ćete snimiti asteroid i uz pomoć manjih teleskopa.' komentirao je Masi.