BESPLATAN ALAT

Uz ovakvu pomoć vremenski uvjeti na odmoru vas nikada neće iznevjeriti

28.06.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Američka Nacionalna oceanska i atmosferska agencija (NOAA) izvor je gomile povijesnih podataka prikupljenih iz kakvih 12 tisuća meteoroloških postaja diljem svijeta. Ryan Whitaker je stvar iskoristio kako bi kreirao web stranicu za pomoć u odabiru najbolje lokacije i vremena za putovanje

Malo tko se prije putovanja na neko mjesto ne upita kakvo će vrijeme biti. Tu su kratkoročne i dugoročne prognoze, koje itekako mogu biti od pomoći. Ipak, za još koju točku preciznosti valja planirati nešto duže - čemu u pomoć mogu uskočiti povijesni podaci. 

Whitaker je uočio kako zna često koristiti web tražilice za otkrivanje 'najboljih lokacija za posjet u siječnju' i sl. parametara. Kako nije dobio sve što je tražio, odlučio je kreirati vlastiti projekt. 

Tu u računicu ulaze podaci iz NOAA-e, točnije njih 35 milijuna linija, prikupljenih kroz prošlih deset godina. Whitaker je povezao te podatke s Open Street Mapom i dobio jednostavnu interaktivnu kartu koja od pomoći može biti praktički bilo kome tko se želi informirati o vremenu. 

Korisniku ovog besplatnog servisa na raspolaganju su odabir željenog temperaturnog opsega, filter za padaline te odabir tjedna kada se želi putovati. Nakon toga, karta će prikazati lokacije diljem svijeta koje odgovaraju željama korisnika. Na taj način je moguće dobiti idealna odredišta za putovanje. 

Pritom valja imati na umu da su informacije koje korisnik dobije dobri koliko i podaci. Ryan Whitaker navodi kako neke postaje ne mjere padaline na dovoljno precizan način, no čini se kako su rezultati nešto bolji od onoga što putničke agencije mogu priopćiti.