predrag pale

Usred rata Hrvatsku je spojio na internet, a sada poručuje: Nemoguće je zarobiti i okovati virtualne svjetove

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.10.2018 20:41
  • Objavljeno 14.10.2018 u 20:34
Predrag Pale

Predrag Pale

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Profesor na FER-u, konzultant i projektant, računalni forenzičar, edukator i predavač u području informacijskih sustava i obrazovanja, Pale je poznat i kao jedan od najzaslužnijih za to što je Hrvatska 1992. godine spojena na internet. Za tportal govori o stvaranju potpuno novih tehnologija komuniciranja, koje će biti vrlo teško otkriti, nadzirati i ometati...

IEEE Education Society je profesionalna udruga s više od 420 tisuća članova diljem svijeta. Na globalnoj razini promiče obrazovanje inženjera, organizira konferencije, izdaje znanstvene časopise... Organizirana je po regijama i državama, kao i po ograncima (robotika, elektronika, softver, antene i slično). U svakoj državi postoji nacionalna sekcija i nacionalni odjeli koji su također dio svjetskih društava.

Nedavno je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva objavio kako je njihov dugogodišnji profesor Predrag Pale dobio nagradu te udruge za predvodničku ulogu u promicanju važnih djelatnosti hrvatskog ogranka organizacije IEEE Education Society.

'Pretpostavljam kako im je pažnju privukla činjenica da sam u tri i pol godine organizirao gotovo 50 predavanja na temu inženjerskog obrazovanja. Sva predavanja smo prenosili internetom, a snimke su objavljene na YouTubeu. Čini se da nijedan ogranak IEEE-a nigdje drugdje u svijetu to nije napravio', rekao je tportalu Pale koji je nagradu primio u San Joseu u Sjedinjenim Američkim Državama, tijekom konferencije Frontiers in Education.

Predrag Pale

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pale je od 2014. do 2017. godine vodio Odjel za obrazovanje pri hrvatskoj sekciji IEEE-a. 'Osim predavanja, u suradnji s Hrvatskom udrugom za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku MIPRO organizirali smo i savjetovanje Inženjersko obrazovanje. Ove ćemo godine krenuti i s mjesečnim webinarima na engleskom jeziku, koje će držati ugledni stručnjaci u svijetu', pobrojao je aktivnosti kojima se domaći ogranak bavio i namjerava baviti.

Ne znamo još kako koristiti internet i web

Profesor na FER-u, konzultant i projektant, računalni forenzičar, edukator i predavač u području informacijskih sustava i obrazovanja, Pale je poznat i kao jedan od najzaslužnijih za to što je Hrvatska 1992. godine usred rata spojena na internet, a bio je i pokretač te jedan od glavnih arhitekata Hrvatske akademske i istraživačke mreže, CARNeta.

Već je ranih 90-ih godina prošlog stoljeća shvatio kako će Hrvatska - preživi li rat - biti onoliko jaka država koliko će joj gospodarstvo biti snažno. A gospodarstvo budućnosti počivat će na komunikacijskim tehnologijama, računalima i mrežama. Pitali smo ga kako gleda na ulogu interneta i weba u obrazovanju danas u Hrvatskoj.

'Te sjajne, revolucionarne obrazovne tehnologije danas se kod nas (ali i u svijetu) koriste tek rudimentarno. Još ni ne znamo prave načine korištenja. Ono suštinsko što nude je mogućnost da motivirani pojedinac sam nauči i uvježba gotovo sve te da mu računalo objektivno provjeri kompetencije.

Računalom i internetom moguće je postići ono što nije moguće nekom drugom tehnologijom: ubrzati i usporiti fizičke događaje, modelirati i simulirati te neograničeno, besplatno i sigurno vježbati u virtualnim laboratorijima, kao i do unedogled uvježbavati vlastitu kompetenciju te ju u svakom trenutku provjeravati.

Znanje je moć, a ono je danas u rukama svakog pojedinca. Samo mora poželjeti posegnuti za tom moći', uvjeren je Pale.

Nastat će tehnologije koje će biti vrlo teško otkriti i nadzirati

Brinu li ga nastojanja za ukidanjem neutralnosti interneta?

'Da. To su očajnički pokušaji zadržavanja starog svijeta, a čine ga oni koji se boje da će izgubiti svoje privilegije, ali i zato što ne razumiju prirodu novog svijeta u kojem živimo. Nemoguće je regulirati virtualne svjetove pravilima fizičkog svijeta. Nužno je iz temelja proučiti i promisliti sva pravila koja smo do sada napravili i temeljito rekonstruirati ovaj novi svijet u kojem već živimo', kaže Pale.

Kako pojašnjava, najjednostavnije je to promatrati na autorskim pravima. Njih žestoko brane i pokušavaju zadržati status quo ne autori, već svi oni koji jako dobro žive od tih autora, a danas više nisu potrebni. Oni čak ni ne prepoznaju da su već odavno na sceni potpuno novi autori: oni koji prerađuju izvorna umjetnička i druga autorska djela te na temelju njihovih komponenti stvaraju nova. Te autore nazivamo piratima i kojekakvim besmislenim imenima.

'No ima još nešto što rijetko tko zna i razumije: nemoguće je regulirati i zarobiti virtualne svjetove. S tehničkog aspekta baš nikakve prepreke nema da pojedinci i skupine diljem svijeta ne sagrade FreeNet, novu globalnu mrežu na istim tehnologijama koja se koristi za internet. Sjećate li se ZG wirelessa te drugih gradskih i lokalnih mreža? One su već pokazale da je to moguće. Takve je mreže bez ikakvih problema i ograničenja moguće povezati i prekogranično te na kraju globalno. Sada ih nema jer su telekom operateri tada radikalno smanjili svoje cijene i jer se pojedinci još ne osjećaju dovodno ugroženo. Ali snaga uma, kreativnosti, baznih tehnologija.... Kad se dovoljan broj odlučnih osjeti ugroženo i potlačeno, stvarat će potpuno nove tehnologije komuniciranja, a koje će biti vrlo teško otkriti, nadzirati i ometati', prognozirao je Pale.

Smatra kako projekti kao što je Solid Tima Berners-Leeja imaju izgleda za uspjeh. 'Prije skoro deset godina sam u predavanju na Institutu Ruđer Bošković najavio counter cloud movement (pokret protiv računalnog oblaka - op.a.), a to je baš ovo o čemu govorimo. Ideja je da ne stavljate svoje sadržaje na tuđe računalo koje nudi uslugu društvene mreže, već da su svi vaši sadržaji kod vas, a onda nekim ljudima dozvoljavate da njihova računala od vas preuzmu sadržaj. I obratno, vi od njih', pojasnio je Pale.

Najuzbudljivijim prilikama koje budućnost weba nosi smatra učenje, vježbanje, usavršavanje te udruživanje u zajedničko, globalno, interesno djelovanje, dok najveće prijetnje vidi u ignoranciji svjetskih lidera, pohlepi, demagogiji, neznanju širokih masa i krizi morala.

Razvoj interneta i weba u idućih nekoliko godina najviše će obilježiti internet stvari, međusobna komunikacija uređaja bez posredovanja ljudi, kao i senzori postavljeni dokle god seže utjecaj ljudi, ali i senzori u samim ljudima te sveobuhvatno snimanje, omogućeno uređajima poput Googleovih pametnih naočala Glass, zaključio je Pale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!