PLATFORMA ZA PREOKRET

Otac interneta duboko je žalostan, ali ne želi se predati - pogledajte što je najavio

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 15.07.2018 08:12
  • Objavljeno 15.07.2018 u 08:12
Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Izvor: Profimedia / Autor: Rachel Megawhat / Alamy

Tim Berners-Lee nastavit će borbu koristeći svoj status poznate i slavne osobe, ali i poznavanje računalnog programiranja. Razvija novu platformu koja bi trebala vratiti Web svima

Iako nikad nije izravno zaradio na svom izumu kojim je promijenio svijet, Tim Berners-Lee proveo je veći dio života nastojeći zaštititi World Wide Web.

Od početka je razumio epske razmjere moći kojom Web može mijenjati vlade, tvrtke i poslovanje, društva i zajednice. Uvidio je kako bi, nađe li se u krivim rukama, mogao razarati svjetove.

Doživio je kako se dio tog mračnog proročanstva počeo ostvarivati nakon što je otkriveno kako su se ruski hakeri upleli u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine i kad je puknuo skandal oko tvrtke Cambridge Analytica, između ostalog.

  • +4
  • +1

Ovo je Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba

Izvor: Profimedia / Autor: PjrStudio / Alamy

Kao čovjeka koji je pokrenuo web revoluciju to ga je duboko ražalostilo. No, nema namjeru položiti oružje tek tako. Nastavit će borbu koristeći svoj status poznate i slavne osobe, ali i poznavanje računalnog programiranja. Već neko vrijeme radi na novoj platformi Solid, koja bi Web trebala otrgnuti iz ruku korporacija i vratiti demokratskim korijenima.

Utrka s vremenom

U utrci je s vremenom. Prema njegovoj procjeni, tijekom studenog ove godine broj ljudi s pristupom internetu dosegnut će oko četiri milijarde, što je približno pola svjetskog stanovništva. Svi će dijeliti bilijune i bilijune podataka na Webu, čineći ga još većim, moćnijim, vrijednijim i, moguće je, opasnijim no što je ikad bio.

Glavnog krivca vidi u centralizaciji Weba, procesu koji je tu platformu učinio antihumanom. Dijelom smo suodgovorni jer smo pristancima korak po korak omogućili Amazonu, Facebooku i Googleu monopolizaciju praktično svega što se događa online. Uz šačicu državnih agencija, te su korporacije u stanju nadzirati ponašanje, manipulirati izvorima informacija i špijunirati građane na dosad nezamislive načine. Umjesto alata za demokratizaciju Web je povećao nejednakosti na globalnoj razini.

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Izvor: Profimedia / Autor: Justin Leighton / Alamy

Sva moć ljudima

Berners-Lee želi situaciju preokrenuti tako da čovječanstvo ima potpunu moć nad Webom. S malom skupinom razvojnih programera razvija Solid, platformu koja bi pojedincima trebala dati pristup i kontrolu nad njihovim podacima i sadržajima koje stvaraju na Webu, umjesto korporacijama.

Na izradi platforme otvorenog računalnog koda, dostupnog svima, okupio je digitalne idealist, subverzivce, revolucionare, one koji se žele suprotstaviti centralizaciji weba i one koji samo žele priliku raditi rame uz rame s legendom.

Slične inicijative niču i u drugim dijelovima svijeta. U Njemačkoj je, recimo, mladi programer napravio Mastodon, decentraliziranu verziju Twittera, dok u Francuskoj skupina Peertube razvija decentraliziranu inačicu YouTubea. Indijski aktivisti uspjeli su blokirati Facebook u nastojanjima da novom uslugom de facto uspostavi kontrolu pristupa Webu za veliki dio stanovništva te mnogoljune zemlje.

Berners-Lee nije predvodnik te revolucije - ne bi priličilo ni da ju takav prevrat ima. No, njegov utjecaj moćno je oružje.

Svjestan je kako borba neće biti laka jer se s druge strane nalaze dobro ukopani i financijski moćni protivnici. Ipak, uvjeren je u pobjedu Weba kao boljeg društva online u kojem će slobodan protok ideja i informacija pomoći u suzbijanju bolesti, razotkrivanju korupcije i ispravljanju nepravdi, piše Vanity Fair.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!