INTERVJU: DUBRAVKO MARAK

Uskoro će sve važnije aplikacije biti mobilne

21.09.2015 u 14:57

Bionic
Reading

U bliskoj budućnosti mobilne tehnologije postat će nešto što se mora imati, a mogućnost pristupa servisima bilo gdje i bilo kad igrat će vrlo važnu ulogu, uvjeren je IT konzultant kojeg ćete imati priliku čuti tijekom ovogodišnjeg Mobility Daya

Dubravko Marak dosad je prošao sve stepenice u karijeri, od sklapanja računala iz dijelova, preko sistemske administracije, sve do dizajniranja sustava.

Danas, skoro 15 godina kasnije, živi u Njemačkoj i radi kao konzultant u tvrtki GCON na osmišljavanju i razvoju infrastrukturnih softverskih i cloud rješenja za tvrtke.

Između ostalih, radio je za tvrtke kao što su KPMG, E-Plus, O2, MAN, Volkswagen i druge. Budućnost vidi u hibridnim scenarijima infrastrukture te u mobilnim tehnologijama, a mobilnost smatra 'produženom rukom' produktivnosti.

Na deveto izdanje konferencije Mobility Day dolazi kako bi održao predavanje na temu 'Windows Phone 10 - što je novo za ITPro'.


Mobility Day jedna je od vodećih konferencija u južnoj i jugoistočnoj Europi na području primjene mobilnih rješenja, novih tehnologija i njihove primjene u poslovanju, obrazovanju i svakodnevnom životu.

Ove godine središnja tema posvećena je kontinuitetu poslovanja i povećanju produktivnosti korištenjem mobilnih rješenja u računalnom oblaku.

Hoće li u bližoj budućnosti mobilnost i produktivnost biti još tješnje povezani nego što su danas?

'Naravno. S obzirom na brzine mobilnog interneta te globalnu pokrivenost, mobilnost će postati nešto što se mora imati, umjesto nečeg što je zgodno imati. Gledano i kroz zahtjeve poslovanja i poslovnih procesa, mogućnost pristupa bilo gdje te u bilo kojem trenutku bit će vrlo važna stvar.

Teško je sada procijeniti kako će se to odraziti na radno vrijeme pojedinaca, ali to će se svakako dogoditi. 'Pristup od svugdje' će, naravno, povećati produktivnost, smanjiti stres i suvišno putovanje. Probudit ćete se u 7:45 i od 8:00 ćete biti 'na poslu'. Završit ćete u 17:30 i u 17:45 bit ćete na igralištu s djetetom', uvjeren je Marak.

Pritom će Internet of Things (internet stvari, IoT) biti jedan od najvažnijih trendova. 'Pomoću IoT-a moći ćemo, recimo, kontrolirati naš dom na godišnjem odmoru: paliti i gasiti svjetla, dizati i spuštati rolete, uključivati i isključivati hlađenje ili grijanje prije dolaska kući i tome slično. Uskoro ćemo mogućnosti koje nudi pametni dom koristiti svi', pojašnjava Marak. Uz IoT, važnu ulogu će imati audio/video streaming putem mobilne tehnologije.


Na što bi proizvođači softvera trebali najviše obratiti pozornost kada su u pitanju mobilnost i produktivnost?

'Vjerujem da će uskoro sve važnije aplikacije imati mobilnu komponentu. Zamislite koliku vrijednost imaju pojedini izvještaji koji se mogu pokrenuti s mobilnog telefona. Ili odobrenje za korištenje resursa putem mobilne aplikacije. Jednostavno, bez otvaranja Outlooka ili aplikacije same po sebi.

Univerzalne aplikacije su nešto što je definitivno budućnost jer korisnici vole imati nešto na što su navikli na svim platformama. Prvi koji im to pruži dobit će najveći broj korisnika. No aplikacije trebaju biti prilagođene mobilnoj tehnologiji, pregledne i jednostavne za korištenje', smatra Marak.

Može li doista cloud postati infrastrukturom na koju se možemo uvijek osloniti kada su poslovanje i produktivnost u pitanju?

Cloud nikad neće postati jedina infrastruktura. Više izvjestan je hibridni scenarij, prema kojem ćemo koristiti pojedine on prem (na licu mjesta - op.a.) i pojedine cloud servise. Jednadžba za izračun toga je li bolji cloud ili on prem te koji servis kada koristiti nije jednostavna. Sve ovisi o poslovnim procesima i na koji način su oni definirani.

Naravno, i o tome koje poslovne procese možemo promijeniti i na koji način. Recimo osobne podatke posebne kategorije nikada nećete spremiti u cloud i za njih ćete uvijek imati internu infrastrukturu, a neke druge podatke imat ćete dostupne kroz cloud', pojašnjava Marak.


Koji će trendovi obilježiti cloud servise i infrastrukturu u idućih pet godina?

'Mobilni internet s povećanjem LTE brzina (preko 200 MBps), uvođenje tableta kao hibridnih rješenja, video i audio streaming, pametni dom i IoT. Negdje na rubu tih pet godina mogla bi se pojaviti i 5G mreža.

Cloud će postati važniji servis za korištenje u pojedinim slučajevima i neke on prem stvari će nestati. Vjerujem da će se promijeniti način kolaboracije, kao i podatkovni centri kakve danas poznajemo. Dosta njih nalazit će se na tzv. kolokacijama jer će to donositi uštedu i sigurnost.

Sve u svemu, živimo u vrlo interesantnom tehnološkom dobu. Bit ćemo svjedoci velikih promjena', zaključuje Marak.