ZA NOVE LIJEKOVE

Urugvaj proizveo ovcu koja svijetli

26.04.2013 u 21:32

Bionic
Reading

Urugvajski znanstvenici su uspjeli proizvesti 'svjetleću ovcu', tako što su u DNK ovce ubrizgali gen meduze, javlja agencija Anadolija

Istraživači s Instituta za reprodukciju životinja Urugvaja (IRAUy) u Montevideu priopćili su da bi 'fluorescentne ovce' mogle biti od pomoći u razvoju novih lijekova koji bi se koristili protiv raznih bolesti.

Ovce s izmijenjenom genetikom, koje su proizvedene u listopadu 2012. godine u suratnji s Pasteurovim institutom iz Pariza, normalno su se razvijale i ne razlikuju se od ostalih ovaca.

Ponosni na činjenicu da su prvi u Južnoj Americi uspjeli dobiti ovcu promijenjene genetike, znanstvenici su napomenuli da im cilj nije bio samo proizvesti 'svjetleće ovce', već da su se ovom metodom poslužili prvenstveno stoga kako bi shvatili uspjeh složene operacije promjene genetike kod životinja.

Urugvajski istraživači namjeravaju gen, koji pomaže pri proizvodnji proteina koji nedostaju u nekim bolestima poput dijabetesa, dodati genima ovce te tako osigurati da se protein nađe u mlijeku ovce. A onda bi pomoću tog mlijeka radili na pronalaženju novih lijekova.

Prije ovoga istraživanja u Urugvaju, u Brazilu i Argentini je, radi određenih medicinskih istraživanja, promijenjena genetika kod nekih koza i krava.

Američka agencija za lijekove je 2009. godine prvi put dala odobrenje za proizvodnju lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi iz mlijeka koze promijenjene genetike.

Navedeni se lijek koristi u liječenju nedostatka nasljednog antitrombina, što se inače rijetko susreće kod čovjeka.