DEKAN MEDICINE

Unatoč kupovanju ispita imamo ponajbolje liječnike

Davor Miličić

Davor Miličić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Na dan kad je krenula akcija USKOK-a na Medicinskom fakultetu, osobno me je posjetio državni odvjetnik Mladen Bajić da me izvijesti o osnovanoj sumnji da su se u polaganju ispita na anatomiji vjerojatno događale neke nezakonite radnje, rekao je na konferenciji za novinare dekan Medicinskog fakulteta (MEF) u Zagrebu Davor Miličić

'Riječ je o jednom profesoru, jednom asistentu i jednoj činovnici, dakle troje zaposlenika našeg fakulteta, te o troje studenata, od kojih su dvojica umiješana u samo polaganje ispita plaćanjem, a jedan je navodno bio u funkciji pomagača', dodao je dekan.

Miličić je, kaže, odmah sazvao kolegij o ovom incidentu, a zaposlenici i studenti su do daljnjega suspendirani.

Fakultet i njegova uprava najstrože su osudili navodno prodavanje ispita, a ako se ono dokaže, zaposlenike očekuje gubitak radnog mjesta, a studente gubitak prava studiranja na MEF-u i vjerojatno na Sveučilištu.

Miličić ističe da nije imao nikakvih dojava o nezakonitim zbivanjima na fakultetu. U prilog toj tvrdnji naveo je činjenicu da pristup svim nefiltriranim informacijama uvijek ima i predstavnik studenata.

Mediji prikazuju MEF kao leglo korupcije

Kao što je to u sličnim situacijama u Hrvatskoj već uobičajeno, na udaru su se ponovno našli mediji. Prema dekanu u njima se želi stvoriti slika da je Medicinski fakultet leglo korupcije, što je, upozorio je, vrlo štetno jer je riječ o respektabilnoj ustanovi koja ima 95 godina tradicije. Smatra da je na MEF-u šansa da se kupuju ispiti vrlo mala jer on upisuje najbolje učenike koji na maturi sve ispite polažu na razini A i još dodatno polažu prijamni ispit čije je provođenje prepušteno Agenciji za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pa nema šanse za manipulaciju, a ni potrebe za kupovanjem ispita. Osim toga, naglasio je, provedena je anonimna anketa u kojoj su studenti fakultet ocijenili kao vrlo dobar i izjavili da bi ga ponovno upisali.

Dekan se posebno osvrnuo na medijske istupe bivšeg profesora na MEF-u u Zagrebu, Matka Marušića, u kojima je on ustvrdio da je na fakultetu bilo alkoholizma, seksualnog zlostavljanja i zataškavanja problema s ispitima te da su u korupciju i njezino prikrivanje bili uključeni neki djelatnici na mnogo višim pozicijama od onih koji su obuhvaćeni trenutnom istragom.

'Prijavili smo ga DORH-u zbog lažnih informacija i uznemiravanja javnosti', rekao je Miličić.

Na pitanje može li odgovorno reći da su sve optužbe bračnog para Marušić, koji godinama upozorava na korupciju i nepravilnosti na fakultetu, službeno provjerene, Miličić je odgovorio protupitanjem: 'Zašto nisu kupovanje ispita prijavili Državnom odvjetništvu'?

Nema straha, naši su liječnici dobri

Na pitanje kako javnost može vjerovati našim liječnicima budući da imovinsko stanje osumnjičenih ukazuje da je korupcija na anatomiji trajala godinama, odgovorio je da građani mogu biti mirni jer imamo dobro obrazovane liječnike. 'Naši studenti završavaju studij u roku, dakle ne studira se sedam-osam godina. Završavaju studij obično s vrlo dobrim ocjenama i vrlo su konkurentni gdje god odu kao liječnici', rekao je. To će, upozorava, posebno postati očito kada uđemo u Europsku uniju. Procjenjuje se da bi tada oko 15 posto naših medicinara moglo otići iz zemlje, a na njihovo mjesto nagrnuti liječnici iz Rumunjske, Bugarske, bivše Jugoslavije i drugih zemalja:

'Onda će se, nažalost, vidjeti razlika u educiranosti jednih i drugih. Već sada se vidi. Liječnici koji nam dolaze iz nekih zemalja Europe pokazali su se puno slabijima u praksi nego naši koji su diplomirali u Hrvatskoj, posebice na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.'

Prema Miličiću, do danas su na tom fakultetu zabilježene samo dvije afere – od kojih jedna isto tako na anatomiji 1988. 'Bila je provedena policijska istraga, određene su osobe bile sankcionirane. Od tada do ove afere nije bilo nijedne afere s prodavanjem ispita niti sam ja kao dekan dobio ijednu suvislu informaciju da se bilo gdje ispiti na fakultetu prodaju. Istina, ja nisam dekan koji pije kavu po kafićima i bavi se kuloarskim pričama, nego radim svoj posao kliničara i čelnika fakulteta. Radim 16 sati dnevno i nisam u kuloarima', objasnio je prof. Miličić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi